Според някои експерти нивото на финансова грамотност на човек обикновено е най-големият фактор при определяне на богатството му. Само 57% от възрастните са финансово грамотни, според глобалното проучване на финансовата грамотност на Standard & Poor's. Миналата година Федералният резерв на САЩ съобщи, че над 30% от възрастните в САЩ нямат достатъчно спестявания, за да покрият спешни финансови нужди.

Авторът на книги за финансова грамотност и ментор Крис Ногъл дава няколко съвета, на които си струва да се обърне внимание, цитирани от Еntrepreneur. 

 1. Бъдете находчиви

Първият урок, който Крис е научил докато е спестявал за мотоциклет като малък, е че богатството не идва от ресурсите, с които разполагаме, а от това колко находчиви можем да бъдем с това, което имаме.

"Научени сме да плащаме първо сметките и дълговете си, като нуждите поставяме на последно място в този финансов списък", коментира Ногъл. "Казваме си, че заслужаваме само остатъците, което означава, че никога не даваме приоритет на собствените си нужди и никога не стигаме там, където искаме да бъдем", коментира той.

След като започва да покрива първо собствените си нужди Крис разбра, че сметките не изчезват по магически начин и се пита: Как мога ефективно да разполагам с парите си, но все пак да плащам сметките си?

"Тогава ми хрумна, че ще отделям за себе си 10% от това, което изкарвам. "Това е всичко, което трябва да направите, за да работи този първи урок по находчивост."

 2. Богатство се трупа с инвестиране, а не от спестяване

"Хората са сигурни, че трябва да работят за парите си и ще ви кажат, че и вие трябва да правите същото", отбелязва Ногъл. "Ще ви принудят да вярвате, че да работите с часове за ниска заплата е единственият начин да живеете, но това е вярно."

Крис казва, че "парите ви трябва да работят за вас и това трябва да се случва, без да жертвате най-важния си ресурс: времето". Той съветва обаче внимателно да обмисляме инвестициите си.