Армения ще инвестира около 50 милиона долара в една от най-мащабните соларни централи сред тези в Източна Европа и Близкия Изток. Страната обяви, че има официално разрешение за стартиране на работата по проекта Masrik-1, който трябва да бъде с капацитет от 55 мегавата.

Новата централа ще спести производството на около 1 милион тона въглероден диоксид по време на периода, в който тя ще работи. Засега плановете са соларната ферма да бъде в експлоатация за 20 години, става ясно от информация на сайта Emerging Europe.

В допълнение се очаква Masrik-1 да допринесе за енергийната сигурност на Армения, както и за намаляване на зависимостта й от вноса на природен газ.

"Соларната централа е напълно нов проект за Армения, както и за Кавказкия регион. Това е вълнуваща възможност за страната да разшири потенциала на възобновяемата енергия на територията си", коментира представителят на Армения за Световната банка Силвие Босутрот.

Централата ще се намира в област Гегаркуник, като по думите на директора на фонда Armenia Renewable Resources and Energy Efficiency Fund (R2E2) Армен Мелкикян в нейното изграждане ще бъдат вложени между 40 и 50 милиона долара.

Проектът определено е мащабен на страните от региона, като неговият капацитет ще бъде по-голям от този в много от най-големите централи в съседните страни, както и в тези от Източна Европа.

Така например в края на март Турция обяви, че работи по най-мащабната такава в Егейския регион, която трябва да бъде построена в Маниса и пълният й капацитет да бъде от 40,3 мегавата. В Иран на първо място по големина е Makran с капацитет от 20 мегавата.

В Източна Европа по-големи са централите в Чехия, Румъния и Украйна. Най-мащабните за страните са с капацитет от съответно 38 мегавата (Ralsko Solar Park), 45 мегавата (Slabozia Solar Park) и 38 мегавата (Perovo Solar Park).