Boeing ще трябва да отговори на много въпроси, за да свали подозренията около безопасността на самолетите си. На 6 януари федералните власти на САЩ обявиха временно спиране на някои самолети Boeing 737 Max след екстремен полет, при който самолет на Alaska Airlines се приземи със зейнала дупка в аварийния изход.

Федералната авиационна администрация съобщи, че ще изиска незабавни проверки на някои самолети Max 9, експлоатирани от американски авиокомпании или летящи в Съединените щати от чуждестранни превозвачи, съобщи Hurriyet.

Извънредната заповед на регулатора ще засегне около 171 самолета и е поредният удар за Boeing по линията на самолетите Max, които участваха в две смъртоносни катастрофи малко след дебюта си.

Последният инцидент

На 5 януари панел на фюзелажа на Boeing 737 Max 9 на Alaska Airlines избухна седем минути след излитане от Портланд, Орегон на около 4 километра височина. Бързата загуба на налягане в кабината засмукала дрехите на дете, седнало на ред 26, докато майка му го държала. Като по чудо никой от 171 пътници и шестима членове на екипажа не е ранен. Пилотите успели да извършат безопасно аварийно кацане.

На 6 януари 2024 г. авиокомпанията съобщи, че около 25% от техните 65 самолета вече са били проверени без никакви констатации, очаква се скоро флотът да бъде отново във въздуха.

Според базата данни на Федералната авиационна администрация самолетът, участвал в инцидента е получил първия си сертификат за летателна годност (след производство) на 25 октомври 2023 г., съобщава сайтът The Aviation Herald.

Според Flightradar24 самолетът, участвал в инцидента, е започнал да превозва пътници през ноември и е направил само 145 полета.

Анализатори коментираха, че степента на щетите върху марката на Boeing ще зависи от това какво разследващите определят, че е причинило взрива.

Ричард Абулафия, дългогодишен аерокосмически анализатор и консултант, каза, че ако взривът се проследи до производствен проблем, това ще окаже по-голям натиск върху Boeing да промени процесите си и доставките на нови самолети могат да бъдат забавени.

Авиокомпаниите купуват нови, по-икономични самолети от Boeing и Airbus, за да отговорят на нарастващото търсене на пътувания след пандемията.

Max 8 и Max 9 се различават главно по размер

Най-новата версия на почтения 737 на Boeing, двумоторен самолет с един коридор, често използван за вътрешни полети в САЩ. Преди повече от десетилетие Boeing обмисляше проектирането и изграждането на изцяло нов самолет, който да замени 737. Но страхувайки се да не загуби продажби от европейския си съперник Airbus, компанията реши да поеме по-краткия път на промяна на 737 - и така се роди Max.

Нискотарифната Ryanair поръчва около 300 от самолета Boeing 737 Max 10
Обновена

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа поръчва 300 самолета Boeing 737 Max 10

Ryanair непрекъснато купува по-големи самолети, за да увеличи капацитета за превоз на пътници

Припомняме, че самолет Max 8, управляван от Lion Air, се разби в Индонезия през 2018 г., а Max 8 на Ethiopian Airlines се разби през 2019 г.

Регулаторите по целия свят приземиха самолетите за близо две години, докато Boeing промени автоматизираната система за управление на полета, замесена в катастрофите.

През 2021 г. Boeing уреди наказателно разследване, като се съгласи да плати 2,5 милиарда долара, включително глоба от 244 милиона долара. Компанията обвини двама служители на относително ниско ниво, че са измамили Федералната авиационна администрация относно недостатъци в системата за контрол на полета.

Boeing е изчислил във финансови отчети, че последиците от двете фатални катастрофи са му стрували повече от 20 милиарда долара. Самолетостроителната компания е постигнала поверителни споразумения с повечето от семействата на пътниците, загинали при катастрофите.

Реакцията на авиокомпаниите

Turkish Airlines обяви, че ще приземи всички пет самолета Boeing 737 MAX 9 в своя флот след инцидент със самолет от този тип на Alaska Airlines, предаде АФП.

"След инцидента със самолет Boeing 737 MAX 9 на Alaska Airlines петте самолета Boeing 737 MAX 9 от флота на THY бяха изтеглени за проверка като предпазна мярка", заяви авиокомпанията на своя уебсайт.