В съвременния свят новите технологии помагат много във всяка наша дейност, за нашата информираности социалното общуване. Но същевременно с това създават допълнително напрежение на работното място и извън него.

Предлагаме ви няколко лесни за изпълнение съвета от материал на ВВС за дигиталната детоксикация и намаляване на стреса.

Снимка 222024

Източник: iStock

Деактивирайте имейла

Най-лесният начин да намалите стреса на работното място е да изключите брояча за непрочетени съобщения.

Проучванията показват, че най-високите нива на стрес са сред служителите, които проверяват пощата и през извънработно време.

Така че това просто действие е едно от най-важните стъпки за намаляване на напрежението.

Снимка 341956

Източник: iStock

Отидете на обяд

Вторият съвет е да не забравяме за обяда.

Разбира се, когато седите на една маса и си мислите за сто неотворени писма, самата идея да се изправите и да прекъснете почивка изглежда нерационална.

Учените все пак настояват, че най-добрият начин да се чувствате пълен с енергия е да правите паузи в работната си дейност от време на време.

Активирайте режим "монах"

Идеята за временно напускане на работното място и рестартиране не може да се нарече революционна. Но напоследък все повече хора обядват на компютъра, което само допринася за стреса.

За нас е все по-трудно да направим всичко, което планираме, защото сме постоянно разсеяни.

Професорът от Джорджтаунския университет във Вашингтон Кал Нюпорт смята, че трябва да помислим дали да включим " режима на монаха".

Какво е това?

Това означава да се намери уединено тихо място, където никой и нищо не отвлича вниманието, и да седим там час и половина, няколко пъти седмично.

След това можете да отидете в офиса и да осъществите срещи, да се заемете с пощата. В допълнение, ако по този начин сте пропуснали сутрешния пиков час - също е полезно за вас.

Снимка 254147

Източник: iStock

Общувайте повече

Повечето компании търсят нови начини за увеличаване творческата енергия на служителите си, за генериране на нови, необичайни идеи.

Любопитно проучване на Масачузетския технологичен институт показва, че един от най-добрите начини за увеличаване на творческата възвръщаемост е бърборенето.

Бен Вебер, един от авторите на изследването, твърди, че е възможно да се увеличи творчеството на служителите, ако просто се завъртите около кафе машината.

Кафе машина, чайник или охладител за вода е място, около което хората постоянно се разхождат. Съответно ще има нови разговори.

Това може да е дискусия, показана в телевизионната програма или спортен мач, но обикновено такива разговори рано или късно се обръщат към работни теми.

Може да изглежда нелогично, че чрез подтикване хората да бърборят в работното време, можете да се подобрят резултатите на компанията. Но проучванията показват, че най-творческите екипи са тези, в които общуват много неформално и по различни неработни теми.

Снимка 315172

Източник: GettyImages

Нагласете си ден без цифрови технологии

Учените са установили, че стресът е една от основните пречки пред новите идеи на работното място.

Сега всеки има смартфон и този стрес е по-висок от всякога.

Затова, както никога преди, е важно да се намери начин да се намали напрежението, създавано от новите технологии. И един от най-добрите начини е да се организира ден разтоварващ ден, например през уикенда.

През почивните дни трябва да си позволиш да се откъснеш напълно от работата и дигиталните устройства.

Помолете шефа си да не ви изпраща поща в почивните дни - това прави хората нервни и тревожни, когато отидат на работа в понеделник.

А у нервните хора креативността, честно казано, обикновено не е на добро равнище.

Снимка 320029

Източник: iStock

40 часа работа е остатъчно

Сегашният климат на работното място ви кара да мислите, че да се трудите дълго време и постоянно да се преработвате е добра стратегия и заслужава одобрение.

Успешните хора, за които четем в медиите и които виждаме по телевизията, разказват колко много работят.

Но всъщност все повече данни показват, че както изглежда, многото работа не е най-доброто решение.

Може би 40 часа работа на седмица е точно това, от което се нуждаете.

Ако използвате оставащото време за почивка и възстановяване, на следващия ден отивате на работа, изпълнена с живот и енергия.

Така че работа по 40 часа седмично вероятно е достатъчна.