Милион души месечно се регистрират в това приложение за проследяване на свършеното във фитнеса, парка и на пистата. Апликацията Strava, която сега проследява тенденциите в активността на 48 милиона души в 195 страни, набира все по-голяма популярност, пише Reuters.

Само във Великобритания 7,5% от хората на средна възраст използват Strava, показва разбивка по възраст от статистика на компанията. Данните сочат още, че потребителите на приложението са изминали на велосипедите си общо 937,2 милиона километра и са изтичали 308,5 милиона километра за месец.

Според статистиката 5,8% от хората, които обичат джогинга на Острова, са завършили месечно поне един маратон, или ултрамаратон - състезание, при което пробегът е по-дълъг от традиционните 43 километра.

Снимка 353750

Източник: iStock

Спортът срещу заседналия начин на живот

Според ръководителят на Strava Гарет Милс ръстът на разстоянието, пробягано от използващите апликацията, е умопомрачителен. Подобни резултати досега не са били отчитани.

"Тъй като живеем все по-заседнал начин на живот, особено в развитите страни, може би изборът на хората да тичат по-големи разстояния се превръща в начин за борба с тази тенденция за голяма част от обществото", казва Милс. Резултатите от проучването на компанията все пак обаче показват, че въпреки невиждания ръст, британците тичат по-малко от средното за света.

Тези тенденции се отразяват пряко на други бизнеси за милиарди. Например гигантът за спортни стопи Nike също отбелязва по-високи продажби на обувките си за бягане.

Google купува Fitbit за 2,1 милиарда долара

Google купува Fitbit за 2,1 милиарда долара

Технологичният гигант стъпва на още един пазар

Интересни факти

Данните разкриват още, че във Великобритания жените, които карат колело, са с 12% по-малко от мъжете. В световен мащаб този процент с 6,7%.

"Статистиката също така подчертава областите, където трябва да се търси подобрение. Разочароващо е да видим, че британските жени са много по-малко склонни да карат колело, отколкото мъжете, в сравнение със световната средна стойност. Трябва да се преориентираме върху първопричините за това", добавя Милс.

Компанията е основана през 2009 година. Към момента апликацията се използва от почти 50 милиона души, като прогнозите са броят да се увеличи драстично през 2020 година. Днес използването на подобни приложения е все по-често, предвид по-голямото търсене и на смарт часовници и други фитнес тракери. А междувременно похапването около коледните празници, разбира се, също може да се окаже подходяща причина за повече спорт в живота ни.

Снимка 414867

Източник: iStock