Притеснени от политическата несигурност, италианците поглеждат към съседна Швейцария като подходящо място за прехвърляне на голяма част от богатството си, разказва Reuters.

Докато популисткото коалиционно правителство на Италия се ангажира с еврото и обеща да не налага нови данъци върху богатството на гражданите си, сблъскът с Европейския съюз за бюджета остави много италианци на ръба.

Това е от полза за бизнеса на мениджъра на активи Холгер Шмиц и неговата компания Schmitz & Partner, базирана в Швейцария на бреговете на Лаго Маджоре.

"От началото на лятото много италианци се страхуват от излизането на Италия от еврото", казва Шмиц, визирайки опасенията, че подобен ход може да предизвика хаос.

"Това е причината, поради която много богати хора от Северна Италия предприеха кратко пътуване, за да докарат парите си в швейцарски банки и след това да ги прехвърлят от евро в швейцарски франкове", обясни той.

Франко Читерио, ръководител на банковата асоциация в швейцарския кантон Тичино, също забелязва тенденцията.

"Забелязахме определено искане за информация за това как да се открива сметка, как се инвестира, какви са алтернативите на еврото или на италианските облигации. "Има въпроси, има посещения, има интерес", разказва Читерио пред Reuters.

Прехвърлянето на пари от Италия в Швейцария е законно. Това може да стане по електронен път, така че италианците не е нужно да пресичат границата, носейки големи суми пари, които швейцарските банки не могат да приемат.

Данните от Банката за международни разплащания показват, че бизнесът на швейцарските банки с италиански клиенти на дребно, при частно банкиране и с компании, се увеличава с 5% до 13.68 млрд. долара през 9-те месеца до края на юни - моментът, когато новото италианско правителство встъпи в длъжност.

Данните за третото тримесечие все още не са налични, но банкерите предполагат, че тенденцията, установена през юни, може да се разрасне.

"Когато несигурността се увеличава, можете да видите, че парите изтичат от Италия", казва старши швейцарски частен банкер.

Фабио Пома, управляващ директор на компанията за управление на богатството WMM в Лугано, също посочва, че притеснени от ситуацията в Италия клиенти са започнали да внасят парите си в Швейцария.

"Най-добрата сигурност, която може да имате сега, е да прехвърлите парите в друга държава. Хората, които не са сигурни, имат възможността да инвестират парите в други валути", обяснява Пома.

Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо изтъкна ангажимента на правителството да остане в еврозоната, а другият вицепремиер Матео Салвини заяви, че правителството няма да облага с данъци спестяванията на гражданите.

Все пак сблъсъкът на Рим с Брюксел изнерви някои италианци. За последно Италия наложи еднократна принудителна такса върху спестяванията през 1992 г. по време на валутна криза.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Валдис Домбровскис обяви, че Европейската комисия очаква конкретни и "надеждни" мерки от Италия за преразглеждане на проектобюджета за 2019 г., който в момента нарушава правилата на ЕС.

Предприемач от Северна Италия казва пред Reuters, че през октомври е решил да открие банкова сметка в Лугано. Миналата година той получава 500 000 евро след продажба на активи, но не ги реинвестира веднага. Тогава популисткото правителство пое властта през юни.

"Не се чувствам в безопасност, оставяйки всичките си пари тук. Искам безопасна стратегия за излизане, ако нещата се влошат", казва бизнесменът, пожелал анонимност.

За банките в Швейцария притокът е добре дошъл. Но Андреа Карачени, изпълнителен директор на семейната офис компания CFO SIM, казва, че само прехвърлянето на пари през границата не е достатъчно.

"Ако искате да се изолирате от италианския риск, единствената форма на защита е да преместите местожителството си в чужбина", твърди Карачени.