Коронавирусът успя по един или друг начин да засегне всички хора по света, включително и тези, които имат в сметката си поне 1 милиард долара. След като глобалните финансови пазари реагираха на бързо разпространяващата се епидемия, много от най-заможните хора успяха да загубят статута си на милиардери.

Към края на март попадащите с тази група са с 58 души по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. А само за третия месец на 2020 година те са се "стопили" с 226 души.

Заедно с това 51% от милиардерите са станали "по-бедни" в сравнение с 2019 година, показват данните от тазгодишната класация на Forbes за най-богатите хора в света.

Според нея към 18 март в света има 2095 милиардери. Повече от ¼ от тях живеят в една държава - САЩ. Страната е дом на 614 души със състояние над 1 милиард долара, като общо те притежават 2,95 трилиона долара.

Погледнато от друга гледна точка може да се каже, че те управляват активи на стойност колкото брутния вътрешен продукт на Индия, която е петата най-голяма икономика в света. Там живеят и тримата най-богати хора в света - Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, които взети заедно имат над 330 милиарда долара, сочат последните данни от Bloomberg Billionaires Index.

Втора след САЩ е Китай, където живеят 388 милиардери, притежаващи 1,19 трилиона долара. На трето място е икономика номер 1 в Европа - Германия. Тя е дом на 107 милиардери, които управляват активи за над 447 милиарда долара. В топ 10 на останалите страни с най-голям брой на хората с над 1 милиард долара са още Индия, Русия, Хонконг, Бразилия Великобритания, Канада и Франция.

Снимка 478704

Източник: howmuch.net