Според анализ на Центъра за данъчна политика в САЩ най-богатият 1% от американците и най-богатият 0,1% от тях ще плащат особено високи данъци. Това ще се случи в духа на предложените от Джо Байдън промени за по-справедливи според него данъчни ставки.

Демократите предлагат увеличаване на данъка върху дохода до 39,6% за лица, които печелят над 400 000 долара годишно. Освен това, планът повишава процента върху данъка капиталови печалби - такива от продажба на активи като акции и облигации - до 25%. Много от най-богатите американци получават значителна част от доходите си именно от това, а не от заплати. Предложенията гласят и увеличаване на корпоративния данък до 26,5% за компании с печалби над 5 милиона долара, предава Business Insider.

Така, според изчисление на Центъра за данъчна политика, на най-богатият 1% от гражданите данъците ще се увеличат с около 160 000 долара. За най-богатият 0,01% американци, които печелят поне 4 милиона долара, данъците ще се увеличат до 1,1 милиона долара.

Най-богатият 1% от американците крие една пета от доходите си

Най-богатият 1% от американците крие една пета от доходите си

Приходите се укриват по различни начини

От друга страна обаче, според анализа, родителите с ниски и средни доходи ще усетят намаляване на данъчната си ставка. Според Центъра за данъчна политика, за родителите с най-ниски доходи намалението на данъците ще е около 3700 долара. За семейства със средни доходи това намаление ще достигне около 3000 долара.

По-рано този месец анализатори от Министерството на финансите установиха, че най-богатият 1% американски граждани избягват най-много плащането на данъци. Те са си спестили данъци на стойност 163 милиарда долара в рамките на една година. Президентът Джо Байдън непрекъснато казва, че е "уморен" от неравенството в данъчната система.

Най-богатият 1% от американците си спестява $163 милиарда от данъци годишно

Най-богатият 1% от американците си спестява $163 милиарда от данъци годишно

Това ще струва на правителството близо 7 трилиона долара загубени приходи през следващото десетилетие

"Милионерите и милиардерите плащат по-ниска данъчна ставка от учителите и пожарникарите. Ще върнем справедливостта в данъчния кодекс, ще осигурим така необходимото намаление на данъците за нуждаещите се и ще направим инвестициите, които ще развиват икономиката ни през следващите години ", написа Байдън в свой туит.

Законопроектът, съдържащ тези потенциални увеличения на данъците, в момента е изправен пред гласуване.