Най-богатите американци са тези, които избягват най-много данъците.

Най-богатият 1% от американците избягват данъци от около 163 милиарда долара всяка година. Това се пояснява в доклад от Министерството на финансите на САЩ, цитиран от Business Insider.

Това ще струва на правителството близо 7 трилиона долара загубени приходи през следващото десетилетие, съобщиха от ведомството.

Междувременно най-богатите 0,5% от американските граждани избягват 120 млрд. долара годишни данъци.

Голяма част от тези, които избягват да плащат задълженията си към държавата прилагат различни способи. Данъкоплатците с по-високи доходи могат използват услугите на счетоводители, данъчни служители и други, за да намалят реалните си данъчни задължения. Богаташите са наясно, че правителството не разполага с много ресурси, за да се противопостави и докаже подобно укриване и е по-вероятно да заобиколят правилата, казва доклада.

Безос, Мъск, Сорос не са плащали данък върху доходите си години наред

Безос, Мъск, Сорос не са плащали данък върху доходите си години наред

Разследване гласи, че Уорън Бъфет е укривал най-много данъци през последните години

От ведомството подчертават, че тази практика засилва социалното неравенство в цялата страна. Богатите американци принуждават законодателите да избират между по-голям бюджетен дефицити или повишаване на данъците, за да финансират социални програми. И двата варианта са исторически непопулярни.

Неотдавнашен доклад на ProPublica разкри до каква степен най-богатите в Америка използват данъчния кодекс в своя полза и плащат потресаващо малко данъци. Въпреки че цялата методология е законна, докладът постави началото на дискусии за потенциалната данъчна реформа в САЩ.

Укриването на данъци на богатите американци може да бъде дори по-голямо от прогнозите на Министерството на финансите. Белият дом призова да се използва информация от финансови институции за налагане на данъци върху дохода.

Според разследването на Pro Publica 25-те най-богати американци плащат по-малко данъци от обикновения служител в САЩ. През последните години средното американско домакинство печели около 70 000 долара годишно и плаща 14% федерални данъци.

В същото време Илън Mъcĸ, Джeф Бeзoc и Уopън Бъфeт ca cpeд нaй-бoгaтитe aмepиĸaнци, ĸoитo нe ca плaщaли фeдepaлeн дaнъĸ въpxy дoxoдитe в пpoдължeниe нa няĸoлĸo гoдини.