Когато създателят на веригата Ikea Ингвар Кампрад почина в събота на 91-годишна възраст, той беше в класацията на Bloomberg Billionaires Index на 8-мо място в света по богатство със състояние, изчислявано на 58,7 милиарда долара.

Той обаче предпочиташе да не бъде възприеман като един от най-богатите хора в Европа и в света и десетилетия по-рано "предаде" контрола върху верига номер 1 за домашно обзавеждане на мрежа от фондации и холдингови компании. Целта на това действие беше в дългосрочен план да се подсигури независимостта и сигурността на концепцията на Ikea.

Със структурата, която беше основана през 80-те години на миналия век, се определи компанията Almhult да остане извън директния контрол на семейството на Кампрад.

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Той беше сред най-богатите и успешни хора в света

За тях, от друга страна, остана част от богатството, контролирано от друга фирма - Ikano Group. Тя се занимава с финансови дейности, имоти, производство и търговия, като включва дейността на Ikea в югоизточната част на Азия. Групата притежава активи за 8 милиарда евро.

Чрез структурата на Компрад ръководството на по-голямата част от обектите на Ikea е в ръцете на фондацията Stiching Ingka. Търговската марка, от своя страна, се управлява от регистрираната в Лихтенщайн фондация Interogo, дъщерна на Inter Ikea - глобалният франчайз на Ikea.

"Interogo се управлява от Съвета на фондацията, който има двама членове, както и от Надзорния съвет, който има седем членове", обяснява ръководителят на комуникациите на Interogo Андрес Билънд. "Членовете на семейство Кампрад са в Надзорния съвет", допълва той.

Снимка 337468

Източник: Bloomberg

От друга страна само част от дейностите на фондацията Stichting Ingka са благотворителни. Тя отговаря още за реинвестирането на печалбата на компанията.

Цялата тази структура е била създадена, за да гарантира, че Ikea, както изглежда тя днес, ще живее много по-дълго от основателя си. Според експерти тя, от една страна подчертава приемствеността, но прави невъзможно физическо лице, независимо дали висш мениджър или наследник на семейството, да поеме пълния контрол след смъртта на Ингвар Кампрад.

"Кампрад не се интересуваше от парите. Това се вижда ясно от начина, по който той структурира собствеността на компанията", смята шефът на Ikea Foundation Пер Хегенес.