Милиардерите от индекса на Bloomberg Billionaires (BBI) станаха по-бедни с рекордните 139 милиарда долара за едни ден - в понеделник, поради падащите фондови пазари на фона на новите страхове от негативното въздействие на китайския коронавирус върху глобалния икономически растеж, съобщава Bloomberg.

"Петстотинте най-богати хора в света загубиха общо 139 милиарда долара в понеделник на фона на падащите фондови пазари поради опасения, че коронавирусът ще ограничи глобалната икономика", пише агенцията.

Такъв спад стана най-силният за BBI от октомври 2016 г., когато започна да се проследява този показател, отбелязва Bloomberg.

Бернар Арно може да изпревари Джеф Безос и Бил Гейтс като най-богатият човек в света

Може ли скоро европеец да стане най-богатият човек в света?

Заради една сделка за 16 милиарда долара

В същото време състоянието на президента на групата на компаниите Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно и шефа на Amazon Джеф Безос беше най-намалено - с $ 4.8 милиарда за всеки.

Собственикът на бранда Zara Aмансио Ортега стана по-беден с 4 милиарда долара.

Най-богатите хора в света изгубиха над $90 милиарда

Най-богатите хора в света изгубиха над $90 милиарда

Сривът на Уолстрийт се отрази зле на милиардерите

И всеки от милиардерите от десетте най-богати хора в света загуби поне 2,3 милиарда долара.

В понеделник борсите на САЩ и Европа затвориха с понижение на основните си индекси с 3-4%. Това се дължи на опасенията относно мащаба на разпространението на новия коронавирус извън Китай, особено в Южна Корея, Япония, Италия и Иран и отражението му върху глобалната икономика.