Правителството търси различни канали, за да привлече обратно в България емигрантите. Дори екипът на министър Масларова е написал Национална стратегия по миграция и интеграция - трайното завръщане на заминалите зад граница. Ако не беше многословието в този документ, може да се предположи, че амбициозната цел ще бъде постигната. 

Една от причините да се разработи документът са новите измерения на българския пазар на труда. Те бяха очертани от заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Това са застаряването на населението, недостигът на кадри и нуждата от повишаване на квалификацията на работната сила. И трите проблема макар и частично България може да разреши, като върне обратно емигрантите си. Едва ли това ще стане с планираните трудови борси в Испания и Гърция, където има най-много български изселници. Особено като се има предвид, че немалка част от тях работят нелегално в тези страни. Един от 

пътищата за завръщане у дома

са офертите на работодателите и предлаганото заплащане.

Оформилият се като самостоятелен пазар на посреднически услуги за търсене и предлагане на работа чрез интернет значително се разраства. Лидерът допреди 7-8 години Jobs.bg вече се конкурира с JobTiger.bg, Rabota.bg, Karieri.bg. В мрежата ще се появи още един сериозен играч - YourJob.bg, на „Уеб медия груп".

Сайтът се разработва съвместно с дъщерната фирма на белгийската Symex и чрез нейната мрежа jobdisclosure информацията от YourJob.bg ще се разпространява в цяла Европа. Бизнесмоделът на социалната мрежа не се различава съществено от подобните сайтове в интернет. Залага се на интерактивността и на логиката на интернет страниците за запознанства. Новото според мениджъра на проекта Прокопи Кюркчиев е автоматичният превод на регистрираните CV на още шест езика - английски, немски, френски, италиански, португалски и полски. Работодателите също ще се регистрират и ще публикуват позициите, за които търсят специалисти. За търсещите работа услугата е безплатна, а за работадеталите сумите са символични. За да си отвори например 10 биографии за програмисти, работодателят трябва да си купи кредити и с тях да плати по 10 стотинки за всяко CV. Ако от тях си избере трима, за да ги покани на интервю, ще трябва отново да влезе във връзка със сайта и да похарчи от кредитите си.

Регистриралите се да търсят работа в сайта ще получават известие по електронна поща всеки път, когато тяхното CV е разгледано. Администраторите ще поддържат актуална статистика на посещенията, търсенето и предлагането на различните позиции. Конфиденциалният характер на личните данни ще бъде запазен и с тях ще се работи според изискванията на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), тъй като „Уеб медия груп" е регистриран оператор на лични данни. Повече от месец - до 20 октомври, след старта на YourJob.bg, регистрацията на търсещите и предлагащите работа ще е безплатна. През това време ще се тества платформата и сайтът ще се запълва с информация. Краткосрочната цел е през този период да бъде набрана една относително критична маса от 10 хиляди CV и обяви на работодатели.

Съвместният проект между „Уеб медия груп" и Symex България е втори за белгийската дъщерна компания в България. Преди година съвместно с „Икономедия" беше разработена услугата BizKit.Dnevnik.bg, която позволява на всички компании да публикуват PR съобщения с важна за инвеститорите информация. Така както изисква директивата за финансова прозрачност 2004/109/EC на Европейския съюз.

Аудиторията, към която се стреми новият сайт, са българските емигранти. Направено наскоро проучване  установява, че над 40% от потребителите на сайтовете на „Уеб медия груп" (news.bg; money.bg; finance.news.bg) са български емигранти. „Затова ще дадем възможност на емигрантите и на кандидатите да емигрират да предлагат себе си пред чужди и български работодатели", определя като една от крайните цели на сайта Прокопи Кюркчиев.

Българите, немалка част от които са емигранти, попадат и в Топ 10 на търсещите работа чрез

портала на Европейския съюз ЕURES

- Европейски служби по заетостта. Проверка на „Икономически живот" на 8 септември 2008 г. показа, че 9197 българи са подали свои електронни автобиографии за търсене на работа чрез сайта. Лидери са италианците с 44 489 автобиографии, а румънците заемат 4 място с 25 100 подадени автобиографии (виж таблицата). Общо 310 348 души са подали своите CV-online.

Формално погледнато кандидатите за работа биха могли да бъдат забелязани от 17537 работодатели - колкото са регистрираните компании от държавите-членки на ЕС и Швейцария. От услугите на ЕURES са се възползвали и 57 фирми от България. Конфиденциалният характер на корпоративната информация в сайта не позволява да се установи кои са българските компании, престрашили се да търсят работници от чужбина. Ими известно разминаване между търсенето и предлагането. Най-търсени от работодателите са специалистите в областта на туризма (готвачи, сервитьори, бармани, помощници в кухни), следват ги системните инженери, програмистите и компютърните специалисти. При предлагането туризмът и информационните технологии попадат във втората половина на 10-те най-предлагани професии. Лидери са юристите, специалистите в областта на маркетинга и рекламата, културата и средствата за масова информация.

Най-много са компаниите, предлагащи работни места във Великобритания - 2381. Следват Испания (1599) и Норвегия (1459). България заема 28 място в класацията на ЕURES, в която са включени 30 държави. След нас са Латвия (53) и Исландия (51).

Порталът EURES е мрежа за сътрудничество, която е създадена и финансирана от ЕС, за да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на европейското икономическо пространство. Швейцария също е включена. Партньори в мрежата са обществените ведомства по труда, синдикати и организации на работодателите. Една от главните цели на EURES е да подпомага работодателите, които желаят да наемат работници от други страни, и да насочва и съветва работниците при търсенето на работа от тях. 

Влизането на българите в неформалната класация Топ 10 на портала EURES не е случайно. Наблюденията на JobTiger.bg показват значителен ръст на обявите на българи в чужбина, които търсят работа в България. „Решението за връщане в родината не е обусловено единствено от парите, защото хората са наясно, че няма да получат конкурентно заплащане, на което са свикнали. Решението е лично и върху него влияят много нематериални фактори - семейство, културна среда, приятели. Студентите, които заминават в чужбина, по-бързо се адаптират и по-лесно взимат решение да останат там. В същото време българите, които заминават на по-късен етап, за да работят извън страната, винаги гледат назад и обмислят да се върнат", казва Моника Будинова от JobTiger.bg.

Съвместният проект YourJob.bg на „Уеб медия груп" и Symex България стартира на 15 септември.