Изобретение, което може да замени парното, да осигури изгаряне на отпадъци, включително най-опасните, без да остане дори прах, което може да топи и най-твърдите материали демонстрираха лидерът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев и инж. Борислав Борисов.

Установката е в процедура на патентоване в Женева. По думите на Тренчев изобретението се състои в метод за получаване на плазма от вода, като резултатът от процеса също е вода. Водата се намира в резервоар, с циркулационни помпи се качва до две дюзи, стоящи една среща друга, откъдето тя изтича, предаде от централбата на КТ "Подкрепа" репортер на News.bg.

При прилагане на определен ток, който първоначално се взема от мрежата, но е трансформиран по определен начин, който засега Тренчев не желае да обяви, се получава и процесът. Той специално уточни, че ще бъде грешка, ако се каже, че водата гори.

Такава установка може да гори по средата на хола и няма нужда от никакви комини, поясни лидерът на КТ Подкрепа. Той каза, че изобретението може да се приложи за отопление и за битова гореща вода. Освен това пламъкът може да се оползотворява.
За целта той и колегата му инженер Борисов са направили специален топлообмен.

Апаратурата може да се използва за обработка на повърхности, тъй като чрез обработка с плазма материалите придобиват особени свойства на повърхността, посочи още Тренчев. Той допълни, че изобретението може да се използва и за получаване на наночастици.

Пред представители на академичната и индустриалната общности и медии Тренчев и инж. Борисов демонстрираха как за секунди се стопява и изпарява волфрам, кварц, свръхтвърда неръждаема стомана, керамика, а също как се унищожават отпадъци.

Волфрамът се топи при 3 420 градуса, а се изправя при температура от 6 000 градуса, отбеляза Тренчев. Той препоръча на наблюдателите след експеримента да проверят в лабораториите си материалите и ще установят, че са били свидетели на топене и изпаряване именно на посочените.

Ако някой иска, нека да пробва с класически пламък от пропан-бутан да се опита да ги загрее, добави лидерът на синдикалната структура. Той изтъкна, че това е евтин, прост метод, който може да се използва в различни сфери на бита и живота, подчерта Тренчев. Той разказа, че двамата с инж. Борисов с много труд са направили установката и не са получавали финансиране от държавата.

Всичко е направено на ръка, с изключителен труд. Основно от инженер Борисов и от мен, поясни Тренчев. По думите му, в процеса, който беше демонстриран, има малък процент електролиза, който може да обясни около 5% от получения феномен.
Други фактори са тези, които обясняват изключителната сила на процеса, категоричен бе той и посочи като един от тях термичната деструкция на водата.

Образуваните по този начин въглерод и кислород след това рекомбинират и може да се каже, че реално има и компонент браунов газ, само че получен по друг начин.