Производството на мините у нас ще спадне през тази година с 5 до 10 на сто, прогнозира пред БНР председателят на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков:

„Започналите през миналата година неприятни тенденции вероятно ще се запазят и през тази година. Това са тенденциите към ниски цени на базовите суровини, на борсовите стоки, ниски темпове на икономическия растеж в основни световни икономики, а от там и понижено търсене на суровини."

Ръководителят на браншовия съюз смята, че негативната тенденция в минната индустрия ще продължи и през следващото десетилетие.

За сметка на това друг ключов отрасъл на икономиката ни - строителството, се надява на ръст заради подкрепата на държавата, обясни пред "Хоризонт" Иван Бойков от Строителната камара:

„Оперативните програми приключват тази година. Има да усвояваме над 2 милиарда и половина лева по "Околна среда" и по "Регионално развитие", има да вкарваме три магистрали в действие, а освен това започва и програмата за саниране."