В момента в България има около 300 хил. чужденци. За целия месец очакваме техният брой да бъде около 1,2 млн. През август очакваме още около 1,3 млн. чуждестранни туристи.

През септември - около 700 хил. Ако се изпълнят тези числа, това означава, че ще бъдем на нивото на 2013-а година. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи в туризма, предаде БНР.

Той припомни, че тази години летният туристически сезон е доста труден. Причините за това са конфликтът между Украйна и Русия, вътрешнополитическата криза, икономическа криза, както и неблагоприятните метеорологични условия през май и юни.

В момента имаме много висока заетост по отношение на легловата база по Черноморското крайбрежие. Там вече заетостта на хотелите надхвърли 92%. Към края на месеца тя ще бъде около 97%. В началото на август в някои хотели тя ще надхвърли 100% - ще достигне 106 - 107%. Ние нямаме някаква голяма възможност за резки ръстове, тъй като легловата база е ограничена.

България е сравнително малък пазар, правим около 1% от европейския туризъм. Нямаме тази възможност да казваме, че ще имаме ръстове в рамките на 20-40%, както беше преди десетина години, когато всяка година излизаха по едно 40-50 нови хотела в страната. Сега вече няма такива инвестиции в туризма.

Драганов подчерта обаче, че имаме изключително ниска средна заетост на легловата база на територията в цялата страна. В момента в планинските комплекси заетостта е в рамките около 25-27%, а във вътрешността на страната тя се движи между 20 и 22%, което са изключително ниски стойности.

Драганов отново повтори искането за Министерство на туризма. Той подчерта, че туристическите атракции се губят поголовно:

Оказва се, че имаме един огромен разпилян ресурс, наречен туристически атракции, който не създава работни места, не подпомага местната икономика и не подпомага туризма. От тази гледна точка ние имаме такава убийствено ниска заетост в ЕС. Срам за българския туризъм.