Американските индекси са близо до рекордните си нива. И това кара много експерти да предупреждават за предстояща волатилност, а някои от тях открито говорят и за корекция. В подобна среда, за инвеститорите би било много по-безопасно да се насочат към по-слабо волатилни активи. Сега ще разгледаме пет нисковолатилни акции, подбрани от експертите на финансовото издание Insider Monkey.

Струва си обаче да се отбележи, че някои акции, включително имена като Costco Wholesale Corporation (NASDAQ: COST), Walmart Inc. (NYSE: WMT) и Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK-B), са значително по-сигурни от други, което ги прави по-слабо волатилни от пазара като цяло.

Процесът за класиране на акциите като нискорискови през април 2022 г. включва няколко критерия - акции с бета стойност по-малка от 1,0, силни основи, положителни оценки на анализатори и положителни целеви цени на анализатори към 27 март. След това изборът е стеснен като са били изключени компаниите със средна или по-малка капитализация и такива, които не изплаат стабилни дивиденти.

Останалите акции са били оценени с помощта на базата данни на Insider Monkey за елитни хедж фондове, проследени от четвъртото тримесечие на 2023 г. с позиции в тях. И така се стига до списъка на петте най-добри нискорискови американски акции, на финансовото издание:

1. Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)

  • Брой хедж фондове с позиция в компанията: 81
  • Бета коефициент: 0,53

Основана през 1886 г., Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) е американска мултинационална корпорация, известна с напредъка си в медицинските устройства, фармацевтичните продукти и потребителските опаковани стоки. Трябва да се отбележи, че фармацевтичният отдел на компанията поддържа впечатляващ опит в растежа на дивидентите за повече от 62 години. Към 27 март Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) предлага тримесечен дивидент от $1,19 на акция, което води до дивидентна доходност от 3,01%.

Според базата данни на Insider Monkey от четвъртото тримесечие на 2023 г. 81 хедж фонда съобщават, че имат дялове в Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), в сравнение с 84 през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е близо 4 милиарда долара. С повече от 6,3 милиона акции, Fisher Asset Management е водещият акционер в компанията през Q4.

Акции, криптовалута, имоти: Къде в Европа бихте плащали най-високия данък върху капиталови печалби?

Акции, криптовалута, имоти: Къде в Европа бихте плащали най-високия данък върху капиталови печалби?

Данък върху капиталовата печалба се дължи върху актив само след като бъде продаден

2. Walmart Inc. (NYSE:WMT)

  • Брой хедж фондове с позиция в компанията:: 85
  • Бета коефициент: 0,50

Walmart Inc. (NYSE: WMT), виден американски гигант за търговия на дребно със седалище в Бентънвил, Арканзас, е широко известен със своята обширна мрежа от хипермаркети, универсални магазини с намалени цени и стратегически разположени магазини за хранителни стоки в Съединените щати. Компанията също управлява няколко онлайн пазара, включително Walmart.com и Jet.com, които свързват клиентите с широка гама от продукти, включително хранителни стоки, електроника и дрехи.

Insider Monkey разрови 933 портфейла на хедж фондове за четвъртото тримесечие на миналата година и откри, че 85 от тях притежават дял от фирмата. Най-големият инвеститор на Walmart Inc. (NYSE:WMT) в нашата база данни е Fisher Asset Management на Кен Фишер, който притежава акции за 1.5 милиарда долара.

3. Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK)

  • Брой хедж фондове с позиция в компанията: 98
  • Бета стойност: 0,38

Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK), известна американска мултинационална фармацевтична компания, може да проследи своя произход обратно до Merck Group, създадена в Германия през 1668 г. Първоначално американското подразделение на тази уважавана група, работи под имената Merck Sharp & Dohme или MSD извън Съединените щати и Канада. Тя заема видно място във фармацевтичната индустрия, специализирайки се в разработването на лекарства, ваксини, биологични терапии и продукти за здравето на животните.

Демонстрирайки постоянен модел на растеж на дивидентите за 11 последователни години, компанията в момента предлага тримесечен дивидент от $0,77 на акция, което води до дивидентна доходност от 2,33% към 27 март.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. 98 от 933 хедж фонда, наблюдавани от Insider Monkey, са инвестирали в Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK). Fisher Asset Management на Кен Фишър стана най-големият акционер благодарение на своя дял от 1,4 милиарда долара.

4. UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH)

  • Брой хедж фондове с позиция в компанията: 113
  • Бета коефициент: 0,54

Със седалище в Минетонка, Минесота, UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH) е водеща американска мултинационална корпорация, специализирана в управлявани здравни и застрахователни услуги, работеща като организация с печалба. Призната като една от акциите с най-голям ръст на приходите, в които да се инвестира, UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH) предлага тримесечен дивидент от $1,87 на акция към 27 март.

UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH) изпита забележителен скок в интереса на хедж фондовете, като броят на позициите на хедж фондовете се увеличи до 113 до края на тримесечието. Това отбеляза повишение от 104 фонда с позиция в компанията, през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове надхвърля 11,1 милиарда долара.

5. Berkshire Hathaway Inc. (NYSE:BRK-B)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 117
  • Бета коефициент: 0,89
4 акции на растеж, за които може да съжалявате, че не сте купили в началото на бичия пазар

4 акции на растеж, за които може да съжалявате, че не сте купили в началото на бичия пазар

По време на мечия пазар през 2022 г. Nasdaq Composite загуби една трета от стойността си

Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK-B) функционира като мултинационална конгломератна холдингова компания със седалище в Омаха, Небраска. Неговите първични потоци от приходи произтичат основно от застрахователния сектор. Печалбите, генерирани от неговите застрахователни операции, се разпределят тактически между широк набор от дъщерни дружества, дялови участия и различни финансови инструменти. Устойчивостта на компанията на пазарни колебания се дължи най-вече на нейното добре диверсифицирано портфолио от бизнеси и инвестиции, обхващащи различни индустрии.

През четвъртото тримесечие на миналата година 117 от 910 хедж фонда, обхванати от изследването на Insider Monkey, са инвестирали в Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK-B). От тях най-големият инвеститор е бил Bill & Melinda Gates Foundation Trust на Майкъл Ларсън, който притежава 19,9 милиона акции на стойност 7,1 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.