В продължение на дълги периоди Уолстрийт демонстрира, че е машина за изграждане на богатство. Но при по-кратки срокове също е доказано, че е непредсказуем и доста непостоянен. През предходните четири години основните фондови индекси на Уолстрийт се редуваха между мечи и бичи пазари в последователни години. Тези колебания бяха особено забележими за Nasdaq Composite, движен от акциите ориентирани към ръст.

По време на мечия пазар през 2022 г. Nasdaq Composite загуби една трета от стойността си. Но от началото на 2023 г. той набра впечатляващите 54% и достигна най-високото си ниво за всички времена. Няма абсолютно никакво съмнение, че Wall Street и Nasdaq са в разгара на нов бичи пазар.

Но само защото Nasdaq Composite се повиши, това не означава, че не могат да бъдат намерени невероятни сделки. Тъй като "Великолепната седморка" представлява огромен процент от изкачването на Nasdaq, сделките остават за опортюнистични инвеститори, които желаят да ги търсят.

Това, което следва, са четири акции с изключителен растеж, за които е вероятно да съжалявате, че не сте купили на новия бичи пазар на Nasdaq, според финансовото издание The Mottley Fool.

3 изключителни акции, създали много милионери

3 изключителни акции, създали много милионери

Сред тях има изненади

PayPal Holdings

Първата акция с феноменален растеж, която би могла да накара инвеститорите да съжаляват, че не са предприели крачката - дори когато Nasdaq достигне нови върхове - е финтех лидерът PayPal Holdings. Въпреки опасенията относно повишената конкуренция в областта на дигиталните плащания, оперативните резултати на PayPal показват, че поддържа конкурентно предимство.

Преди да се задълбочите в спецификата, разберете, че финтехът може да е възможност за устойчив двуцифрен растеж през остатъка от десетилетието, ако не и след това. Степента на приемане на дигиталните плащания все още нараства, което би трябвало да доведе до сериозен растеж на PayPal.

Това, което наистина се откроява в PayPal, е големият обем плащания, преминаващи през мрежата му, която включва Venmo. Миналата година общият обем на плащанията нарасна с 12% до 1,53 трилиона долара на неутрална спрямо валутата база.

По-важното е, че активните акаунти извършват по-голям брой транзакции с течение на времето. Когато 2020 г. наближи края си, активните акаунти в PayPal бяха осреднени с едва 41 транзакции през последния 12-месечен (TTM) период. Към края на 2023 г. платежните транзакции на активна сметка са нараснали до 58,7 на база TTM.

PayPal е предимно бизнес, управляван от такси. Ако транзакциите на активни акаунти продължат да се покачват, брутната печалба на PayPal също трябва да расте.

Инвеститорите също би било разумно да не пренебрегват важността на плановете на новия изпълнителен директор Алекс Крис да подобри съществуващите продуктови предложения и да пусне нови услуги, като същевременно поддържа разходите на компанията под контрол. Преди да се присъедини към PayPal в края на септември, Крис беше една от водещите фигури в отдела за малък бизнес на Intuit. Той добре разбира какво искат по-малките предприятия, както и как да контролира разходите.

Черешката на върха е, че акциите на PayPal могат да бъдат купени малко на север от 11 пъти печалбата за предходната година, което исторически е евтино за този новатор във финтех технологиите.

10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 г.

10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 г.

Най-добре представилите се на фондовия пазар за 2024 г. включват акции на здравеопазването с уникални катализатори, акции на изкуствен интелект

Fiverr International

Втора акция с изключителен растеж, за която може да съжалявате, че не сте добавили към портфолиото си с Nasdaq Composite, който решително навлиза в бичи пазар, е пазарът за онлайн услуги Fiverr International. Въпреки постоянните опасения, че изкуственият интелект (AI) може да попречи на неговия оперативен модел на свободна практика, изобилието от конкурентни предимства на Fiverr предполага, че това не е нищо друго освен изгодна сделка.

На макро основа Fiverr се възползва значително от промяната на пазара на труда след най-лошата пандемия от COVID-19. Докато някои хора се върнаха в офиса, значително по-висок процент от работниците вече са отдалечени. Това е отлична новина за компания, която има за цел да свърже фрийлансъри с фирми, които се нуждаят от техните услуги.

Онлайн пазарът на Fiverr е друга причина за неговия успех. Докато много от неговите конкуренти позволяват на фрийлансъри да изброяват услугите си на почасова ставка, фрийлансърите на Fiverr оценяват работата си като изпълнени задачи. Това осигурява несравнима прозрачност на цените, което постоянно увеличава разходите на купувач в платформата.

За да добавим към това, инвестициите на Fiverr в AI са увеличили брутната стойност на акциите. Въпреки че възвръщаемостта е скромна, досега AI изглежда е помощ, а не пречка, за тази първокласна гиг икономична акция.

Въпреки това, единствената най-голяма причина да се доверите на Fiverr, от инвестиционна гледна точка, е процентът на усвояване на компанията. "Процентът на вземане" описва процента от всяка сделка, договорена на неговата платформа, включително таксите, които трябва да запази. Докато повечето от неговите конкуренти имат нива на приемане в средни до високи тийнейджърски проценти, Fiverr се разшири до 31,8% през тримесечието, приключило през декември. Това е да вземете по-голямо парче от пая и да видите, че активните купувачи харчат повече всяко тримесечие. Това е рецепта, която трябва да генерира превъзходен оперативен марж в своята индустрия.

Джеф Безос продава акции на Amazon за над $2 милиарда

Джеф Безос продава акции на Amazon за над $2 милиарда

Продажбите са съгласувани в предварително подготвен план

BioMarin Pharmaceutical

Третата невероятна растяща акция, е специализираната биотехнологична компания BioMarin Pharmaceutical (NASDAQ: BMRN). Въпреки че съотношението цена-печалба (P/E) на BioMarin от близо 100 ще изплаши някои инвеститори в стойност, консенсусният годишен темп на растеж на печалбите от 43% през следващите пет години трябва да бъде музика за ушите на инвеститорите в растежа.

Да започнем с това, че BioMarin се радва на предимствата да бъде в силно дефанзивния сектор на здравеопазването. Независимо какво се случва с икономиката на САЩ или световната икономика, пациентите, приемащи маркови лекарства, разработени от BioMarin, ще продължат да се нуждаят от тези терапии при всякакви климатични условия. Това означава, че паричният поток на компанията винаги е предвидим и прозрачен.

Това, което отличава BioMarin Pharmaceutical от другите разработчици на лекарства, е неговият фокус върху лекарствата за ултраредки заболявания. Леченията с търговска марка, които са фокусирани върху малки групи пациенти, могат да бъдат рисковани, но и възнаграждаващи. В допълнение към справянето със заболяване, което има малко или никакви възможности за лечение, лекарствата за ултраредки заболявания имат ограничена конкуренция и са изправени пред минимално отблъскване на каталожните си цени от здравноосигурителните компании.

Най-голямата възможност за растеж на BioMarin в момента е лекарството за нанизъм Voxzogo. Повишеното усвояване, силната ценова мощ и потенциалните възможности за разширяване на марката за Voxzogo имат способността в крайна сметка да изстрелят годишните продажби на север от 1 милиард долара. За контекст, продажбите на Voxzogo са нараснали със 178% през 2023 г. до около 470 милиона долара.

За да завършим нещата, BioMarin Pharmaceutical е добре капитализиран и напълно способен да продължи успешното вътрешно разработване на лекарства за редки болести. Той приключи 2023 г. с 1,68 милиарда долара в брой, парични еквиваленти и различни краткосрочни и дългосрочни инвестиции. Пускането на нови лекарства, разширяването на етикетите и ценообразуването имат потенциала да поддържат ръст на продажбите от 10% или повече през цялото десетилетие.

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

"Великолепната седморка" са седемте най-големи публично търгувани компании по пазарна капитализация в САЩ

Alphabet

Четвъртата акция с изключителен растеж, за която може да съжалявате, че не сте я купили на новия бичи пазар на Nasdaq, е добре познатата на инвеститорите Alphabet, член на "Великолепната седморка".

Въпреки че рецесиите са известни с това, че причиняват хаос на бизнеса, управляван от реклами, тези въздействия обикновено са краткотрайни. Докато само три от 12-те рецесии в САЩ след края на Втората световна война са продължили поне 12 месеца, има два периода на растеж, които са достигнали най-малко 10 години за същия период. Търпеливите инвеститори са склонни да просперират в компании, фокусирани върху рекламите.

Основният двигател на паричните потоци на Alphabet за момента е неговата водеща в света интернет търсачка Google. През февруари на Google се падат близо 92% от глобалното търсене в интернет. Всъщност изминаха девет години, откакто Google за последно е държал по-малко от 90% месечен дял от световното интернет търсене. Това, че е практически монополист в търсенето в интернет, означава, че Google може да управлява изключителна мощ при ценообразуването на рекламите.

Но това, от което акционерите вероятно ще бъдат най-развълнувани, е растежът от спомагателните операции на Alphabet. Например Google Cloud се превърна в номер 3 доставчик на услуги за облачна инфраструктура в света по разходи, според фирмата за технически анализ Canalys. По-важното е, че Google Cloud генерира значително по-сочни маржове от рекламата и този сегмент представи първата си печеливша година през 2023 г.

Марк Зукърбърг продаде акции на Meta за близо $500 милиона

Зукърбърг продаде акции от Facebook и Instagram за близо половин милиард долара

Каква част от бизнеса остава в собственост на милиардера?

Не забравяйте и YouTube. YouTube е вторият най-посещаван социален сайт на планетата с приблизително 2,5 милиарда активни потребители месечно.

Едно от най-бързо развиващите се нововъведения в YouTube са видеоклиповете с кратка форма, известни като "Shorts". Откакто беше представен през 2021 г., средният брой дневни показвания на Shorts нарасна от 6,5 милиарда до 50 милиарда в началото на 2023 г. Независимо дали става въпрос за допълнителни приходи от реклами или премиум абонаменти, Shorts са двигател на паричния поток за YouTube и неговата компания майка.

И накрая, акциите на Alphabet са исторически евтини. Сред акциите на Великолепната седморка, които издигнаха Nasdaq до нови висоти, те са най-евтините по отношение както на съотношението P/E, така и на множественото спрямо паричния поток.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.