Устойчиво ниски остават финансовите познания на българите, като резултатите от това особено в дългосрочен план са много лоши. Огромен остава процентът на тези, които вземат решения на база единствено на съвети от близки и роднини. Това посочи членът на Управителния съвет на Българска народна банка Людмила Елкова по време на форума "Money.bg Лични Финанси".

Тя цитира редица международни проучвания, сред които - на ОИСР и на "Джуниър Ачийвмънт", които показват висока финансова уязвимост на 3 от 4 домакинства у нас, но и много ясни различия в рамките на обществото. По-възрастните и най-младите, тези с ниски доходи и образование, безработните и представителите на малцинствата са с ниски финансови познания.

Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Очертава се "пропаст" между млади и стари заради отношението към дигитализацията, предупреждават от Finance Academy

Освен това, въпреки че от 15 години има редица възможности за данъчни облекчения, те не са популярни. Елкова представи част от тях:

  • Законът за доходите на физическите лица урежда намаляването с направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи, както и с внесените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" в общ размер отново до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи.
  • Младите семейства могат да приспадат от сумата от годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

По отношение на първия вариант възползвалите се за едва по около 30 000 годишно - въпреки големия брой лица със застраховка "Живот". При мерките за млади семейства с ипотечен кредит през последните 15 години едва между 4 и 6000 домакинства са с данъчни облекчения.

И двете числа според Людмила Елкова са "абсолютно пренебрежими", което показва или ниска запознатост на хората или липса на нагласа у тях.

Снимка 660537

Източник: Мирослава Дерменджиева

Необлагаеми са и доходите от разпореждане с акции, права и държавни ценни книжа на регулиран пазар, но от кризата от 2008 г. броят на сделките намалява.

На този фон, българинът запазва интереса си към традиционните модели на спестяване и инвестиция - депозит и жилище. И при двете имаме ръст.

"Може би имаме дълъг път да извървим и това, от което трябва да започнем е увеличаване на нивото на финансова грамотност. Хората трябва да разбират какво правят с парите си, да ги оптимизират", коментира Людмила Елкова.

Гледайте пълната ѝ презентация във видеото!