Държавата е платила близо 906 000 лв. за обещетения на пострадали от полицейско насилие. Това показват данните на Българския хелзинкски комитет, представени на кръгла маса на тема "Полицейското насилие в България: стоп сега!", съобщи news.bg.

За 12 години - от 1998 до 2010 година - Европейският съд за правата на човека е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по дела за полицейско насилие. В 23 от случите държавата е осъдена и заради бруталността на полицаите и заради последвалото неадекватно разследване.

В 1/3 от делата е причинена смърт, каза Маргарита Илиева, зам.-председател на БХК. Повечето от жертвите на полицейско насилие са под 30-годишни - 3 деца на 14 и 17 години, 16 са младежите между 19 и 29 години. Има и 3 случая на насилие над възрастни хора между 62 и 72 години.

Повече от 1/3 от жертвите на полицаите са роми, сочи още докладът на Български хелзинкски комитет. Няма нито един ефективно осъден полицай за случай на насилие.

По делото Иван Василев 14-годишно дете е бито от двама стажант полицаи. Погрешка го вземат за търсен разбивач на будка за сладолед. Подгонват момчето, преследват го. След като го хващат, го бият с палки и ритници по тялото и главата. В резултат момчето е хоспитализирано спешно с травми на главата и остри болки в бъбрека. В следващите години бъбречните му проблеми продължават, докато накрая бъбрекът му е отстранен.

При друг случай на полицейска грешка преподавател е бит от маскирани полицаи в кафене. Многократно го удрят в главата с приклад, събарят го и го ритат. Накрая казват, че са се припознали и му се извиняват. Човекът получава мозъчна травма, опериран е и впоследствие официално инвалидизиран.