Добавката за прослужено време ще отпадне при новия модел на формиране на заплащането на служителите в държавната администрация. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на News.bg. Той представи нов модел за заплащане и оценяване на служителите в държавната администрация на пресконференция в Министерския съвет.

Новият модел е обмислян от Съвета по административна реформа над 15 месеца и се предвижда да влезе в сила от началото на 2012 г.

Вицепреимерът обясни, че 30% от възнаграждението ще бъде бонус, който ще се формира след оценка за работата на служителя от преките му началници. Ще има два вида оценки: годишна и тримесечна.

Дянков уточни, че оценяването ще става на няколко нива. Ръководителят на административната структура оценява основните звена - главни дирекции и дирекции. Ръководителят на основното звено оценява резултатите на съставните административни звена - отдели и сектори, а служителите се оценяват от непосредствения ръководител.

Новият модел засяга заетите в централната и общинските администрации по трудово и служебно правоотношение. В обхвата не попадат заетите по законите за МВР, Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към Администрацията на Президента и администрацията на Народното събрание.

Като служители на администрацията освен работещите в министерствата вече ще се третират и работещите в НАП, НОИ, НЗОК, ДФ "Земеделие" и държавните комисии.

„Фискалният ефект от тези промени е неутрален и няма да се налагат изменения в бюджет 2012 г. Той е такъв, какъвто е. Дава се възможност за по-гъвкаво разпределение на работните заплати", обяви категорично Дянков.

Той увери, че на нито един служител от държавната администрация няма да падне заплатата след влизане в сила на промените. Най-високата заплата в момента е на главния секретар на МС - 3 500 лева.

„Вместо да има отделен параграф за фонд работна заплата за различните министерства, ние предлагаме премахването на всички ДМС-та във всички министерства и въвеждане на единна система за заплащане. Ще бъде по-обективно и свързано с резултатите", убеден е вицепремиерът.

Въвежда се и механизъм за допълнително възнаграждение за привличане и задържане на служители на позиции с особено важно значение за дадените администрации - юристи, инженери, финансисти и др.

Дава се възможност по усмотрение на ръководството на институцията да има допълнителни стимули за привличането и задържането им като бонусите в тези случаи могат да достигнат до 100% от основната работна заплата.
„Сега в държавната администрация много трудно влизат и остават добри юристи или опитни инженери, които да работят в АПИ, а не в частни фирми например", обясни Дянков идеята на тази промяна.

Има и възможност служителят да възрази, ако не е доволен от оценката. Освен оценяващия ръководител може да се вземе мнението и на по-горния ръководител като под внимание може да се търси и друга външна оценка.

От представения проект става ясно, че сегашният модел на атестиране има някои недостатъци и проблеми. Цикълът на оценката чрез атестиране не съвпада с годишния работен цикъл на администрацията. Освен това фокусът е върху самата оценка, а не върху процеса на изпълнение. Сред недостатъците е и липсата на осезаеми ефекти от резултатите от оценката.

По думите на Дянков, недостатъчна е и културата на оценяване, като той поясни, че системата се възприема по-скоро като санкционираща. Целта на новия модел на атестация и оценяване е да се постигне обвързаност на целите на служителя с целите на администрацията, да се постигне оценяване на приноса на отделния служител за изпълнението на целите на административно звено и административната структура като цяло.

След пресконференцията в МС Дянков посочи, че отива на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, но обяви, че днес там няма да бъде обсъждана пенсионната реформа.