Цените на петрола се повишават на фона на усилващите се боеве в Ирак и Либия. Освен това трейдърите очакват седмичните данни за броят на работещите сондажи в САЩ и резултатите от преговорите за ядрената програма на Иран.

Фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 60 цента до 61,08 долар за барел, а тези за американския еталон WTI - с 0,18 до 50,94 долара за барел. Като цяло за седмицата Brent поевтиня, а WTI поскъпна с над 2 процента, отбелязва Reuters.

Джихадистите от Ислямска държава запалиха петролни сондажи в североизточен Ирак, за да спрат настъплението на правителствените войски. Либия преустанови добива от 11 находища заради боевете между борещите се за власт групировки.

Американската компания Baker Hughes ще публикува днес данни за броят на работещите сондажни съоръжения, което ще позволи да се оцени добива на шистов газ в САЩ.

Отчитайки високата себестойност на шистовия петрол, анализатори смятат, че балансът на търсенето и предлагането ще покачи цената на суровината до предполагаемата себестойност на добива. Те смятат, че към края на годината Brent ще поскъпне до 80 д. за барел, а WTI - до 75 долара.

Министърът на външните работи на Иран даде да се разбере, че Техеран може и да се съгласи на 10-годишен мораториум върху ядрената програма. От това зависи дали ще се увеличи износът на ирански петрол на световния пазар.