Плодове и зеленчуци от Гърция и Полша са започнали да заливат вътрешния ни пазар след въвеждането на ембаргото от Русия за внос на селскостопанска продукция. Това констатираха министрите на финансите Румен Порожанов и на земеделието Васил Грудев на съвместна пресконференция, провела се във финансовото ведомство.

Те посочиха, че държавата няма какво да направи и не може да спре доставките на плодове и зеленчуци, както и на животински продукти от страни от ЕС, защото това би представлявало нарушение на общностното законодателство.

На този фон българските земеделски производители ще трябва да се конкурират с дъмпинговите цени на вноса. Този внос често не е съвсем легален, от което страдат и постъпленията от данъци във бюджета.

В тази връзка двамата министри обявиха, че ще бъдат засилени проверките на превозните средства, които извършват вътреобщостни доставки. Вече са засечени и фирми еднодневки, през които минава вносът на земеделските продукти, но които след това "изчезват", без да са заплатили необходимото към държавата.

По думите на Грудев ще бъде засилен и контролът по пазарите и тържищата, където е крайната точка за реализация на земеделската продукция.

По време на пресконференцията и двамата министри увериха, че ще се търсят методи за компенсиране на земеделците от дъмпинговите доставки на земеделска продукция, която ощетява родния производител.