Европейският съюз започва разследвания срещу двама китайски производители на слънчеви панели. Те са заподозрени в получаване на субсидии, за които Брюксел се опасява, че подбиват бизнеса на блока, съобщават световните агенции.

Разследванията са в съответствие с новите правила, които влязоха в сила през юли миналата година и целят да попречат на чуждестранните субсидии да подкопаят лоялната конкуренция в 27-членния Европейски съюз.

"Европейската комисия ще прецени дали въпросните производители от Китай са се възползвали от нечестно предимство, за да спечелят обществени поръчки в ЕС", заявиха от антитръстовия регулатор на блока.

Въглищен магнат строи най-големия соларен и вятърен парк в света

Въглищен магнат строи най-големия соларен и вятърен парк в света

Той ще е 15 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй"

Разследват се два консорциума, единият от които включва групата ENEVO в Румъния. Другият е германско дъщерно дружество на китайската компания майка LONGi Green Energy Technology. LONGi е най-големият производител на слънчеви панели в света.

Вторият консорциум се състои от две дъщерни дружества, изцяло притежавани и контролирани от китайска държавна фирма Shanghai Electric Group.

Проблемите на най-големия в света

Наскоро стана ясно, че най-големият производител на слънчева енергия в света ще съкрати почти една трета от работната си сила в резултат на кампания за намаляване на разходите.

Китайската компания Longi ще се раздели с до 30% от работната си сила в ускоряване на намаляването на разходите, което започна в края на миналата година. Не е ясно колко точно работни места ще бъдат загубени в компанията, която имаше персонал от 80 000 души през 2023 година.

Снимка 211070

Източник: Wikipedia

Новите правила на ЕС изискват фирмите да уведомяват Европейската комисия, когато техните търгове за обществени поръчки в блока са на стойност над 250 милиона евро и когато дадена компания е получила поне 4 милиона евро чуждестранни финансови вноски през предходните три години.

"Комисията счете за оправдано да започне задълбочено разследване на тези производители, тъй като има достатъчно индикации, че те са придобили чуждестранни субсидии, които изкривяват вътрешния пазар", се казва в изявление на ЕК.

Двата консорциума са кандидатствали за проектиране, изграждане и експлоатация на фотоволтаичен парк в Румъния с инсталирана мощност от 110 мегавата, частично финансиран от европейски фондове.

"Двете нови задълбочени разследвания на чуждестранни субсидии в сектора на соларните панели имат за цел да запазят икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа, като гарантират, че компаниите на нашия единен пазар са наистина конкурентоспособни и играят честно", заяви пред световните медии еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Разследването срещу сделката с китайските влакове в България

Обявените разследвания не са първите по Регламента за чуждестранните субсидии. През февруари Европейската комисия започна разследване на дъщерно дружество на китайския железопътен гигант CRRC.

Това разследване обаче беше прекратено, след като дъщерното дружество на CRRC този месец се оттегли от търг в България за доставка на електрически влакове.

Китай е центърът на световните производствени индустрии за слънчеви доставки. Изграждането в страната на нови фабрики, посветени на технологията, създаде ожесточена конкуренция, както в страната, така и извън нея.

Брюксел разследва най-голямата сделка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лева

Брюксел разследва най-голямата сделка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лева

Обществената поръчка беше прекратена в края на миналата година и отново пусната в началото на тази