Генералният промоутър на Формула 1 Бърни Екълстоун предложи да се създаде женска серия на най-популярното автомобилно състезание. Това съобщава британското издание The Guardian,цитирано от vedomosti.ru

Според него такава гонка може да се провежда в неделя непосредствено преди основното състезание Гран при на Формула 1. Екълстоун смята , че такова състезание би бил полезно за жените - пилоти за прехода на по-високо равнище - участието им в основния шампионат Formula 1.

„Мисля, че това една добра идея, която ще им даде възможност да покажат себе си. По някаква причина жените не стигат докрай в автомобилния спорт, но не защото ние не искаме д аги видим във Formula 1. Смятам,че те ще привлекат голямо внимание и много спонсори и наистина трябва да започнем отнякъде.", заяви шефът на Formula 1.

В момента най-известната жена пилот е Сузи Волф, която е тестов пилот в екипа на Williams. През февруари испанката Кармен Хорда стана участница в програмата за развитието на болида Lotus F1. Преди време в тима на Sauber F1 тестов пилот бе швейцарката Симона де Силвестро, а Мария де Вилота бе тест пилот на руския отбор Marussia.