Американският град Балтимор ще продаде над 200 изоставени жилища, собственост на града, на жители, само за $1. Това се прави с опит да съживят някои от най-изоставените квартали, съобщават местни медии, цитирани от Business Insider.

Голямата престъпност в щата Мериленд доведе до излишък от свободни жилища в определени квартали. Според местните власти в Балтимор има около 15 000 изоставени жилища.

Проектът за жилище от 1 долар, одобрен тази седмица, е насочен към около 200 от тези градски жилища. Имотите ще бъдат продавани на жители на Балтимор, които се ангажират да възстановят и живеят в домовете.

Това напомня на така нашумелите проекти в италиански селца и малки изоставени градчета, които разпродават къщите си за по 1 евро. След приключване на програмите имаше доста успешни примери.

Малкият италиански град, който се преобрази, след като продаде имотите си за €1

Малкият италиански град, който се преобрази, след като продаде имотите си за €1

Всичко започва с примамлива оферта

Програмата в Балтимор има за цел да стимулира местните жители на да изкупуват евтините имоти, въпреки че строителните предприемачи и организациите с нестопанска цел също могат да закупят празните жилища, но за 3000 долара според местните медии.

Градът предлага субсидии за ремонт на дома от 50 000 долара на хора, които са предварително одобрени за заем за строителство, според съобщения на Bloomberg.

Балтимор реализира подобен жилищен проект през 70-те години на миналия век, когато предложи на собствениците на жилища шанса да купят изоставени имоти за 1 долар, ако обещаят да ги реновират.

Модерната версия на проекта има подкрепата на кмета на Балтимор Брандън Скот, но някои членове на градския съвет имат известни опасения. Президентът на градския съвет на Балтимор Ник Мосби постави под въпрос дали администрацията е направила достатъчно, за да гарантира, че проектът в крайна сметка няма да доведе до изолиране на по-бедните жители.