Американските акции може да продължат ралито си към нови върхове и през следващата седмица, ако Федералният резерв на САЩ покаже ясно на пазара, че решението за запазване на лихвеното ниво не е било еднократно действие.

Индексите на американските борси се покачват стабилно от средата на август до сега, след като Фед направи първата си пауза на покачване на лихвата от 2 години и половина насам. Идната сряда се очаква монетарната комисия на Фед да обяви последното си решение за лихвата.

Анализатори коментираха, че вероятно ще чуем редовните коментари от банкерите, че желаят да дадат повече време на 17-те покачвания на лихвата да подействат на икономиката на страната, както и че все още не са взели решение дали ще спрат лихвеното покачване.

В петък, индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 1.5% и е само на 109.42 пункта от рекорда отбелязан на 10-ти май, докато широкия Standard & Poor's 500 затвори с 1.6% нагоре. Технологичният индекс Nasdaq приключи с печалба от 3.2%.

Сериозен двигател за ръста на борсата тази седмица беше и силният спад на цената на петрола в 7 поредни търговски сесии, като достигна до нивата си от март тази година. Пазарите са изключително чувствителни в момента, като няма да е учудващо ако борсовите индекси загубят печалбите си, ако цената на петрола тръгне обратно нагоре.

Цената на „черното злато" се понижи прекалено бързо за прекалено кратко време, което неминуемо ще приключи скоро и ще видим възстановяване на позициите на суровината, това заяви петролен експерт в САЩ. Освен това, петролните компании изгубиха много от стойността на акциите си, което също ще определи скорошния край на понижението на суровината, а така и на покачването на борсовите индекси, продължи той.