Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton, е повишила офертата си за придобиването на конкурентната фирма Rio Tinto Group за сумата от $147.4 млрд. Това се случва само няколко дни, след като най-голямата китайска компания за преработка на алуминий Chinalco, стана страна в сделката закупувайки процент от Rio. Преди два месеца австралийско-британска BHP Billiton, предложи почти $100 млрд. за Rio Tinto, но офертата беше отхвърлена като прекалено ниска.

Акциите на BHP паднаха рекордно силно на борсата в Сидни тази нощ, след като офертата беше покачена с 13% до 3.4 акции на BHP за всяка една на Rio Tinto. Компанията, чийто централен офис се намира в Мелбърн, обяви сериозен спад в печалбите за миналата година, за което обвини по-високите производствени разходи и ограничената икономическа активност в световен мащаб.

Изпълнителният директор на BHP Мариус Клопърс, увеличава предлаганата сума, само пет дни след като китайската Chinalco закупи дял от Rio Tinto, за да подпомогне бизнеса си, изпитващ огромна нужда от суровини. Сделката е от съществено значение за китайските производители, тъй като азиатският пазар се превръща в все по-важен фактор при определянето на бизнес стратегиите на добивните компании.

Припомняме, че държавната алуминиева компания Chinalco и американската Alcoa Inc., платиха по $117.85 на акция за 9% от капитала на Rio Tinto миналата седмица. Това се равнява на 4.1 BHP Billiton акции за една на Rio Tinto, което е доста над днешната оферта от 3.4 към 1. Ако сделката се осъществи, ще станем свидетели на създаването на най-голямата миннодобивна компания в света, с пазарна капитализация от близо $300 мрлд.

Днес агенцията Standard & Poor's, потвърди първокласния кредитен рейтинг на BHP Billiton, като обяви че ще извади компанията от списъка си с фирми под наблюдение.