Първоначално новият доклад на ООН за промяната на климата трябваше да вещае пясъчни вихрушки, суши и наводнения, горски пожари в Северна Америка. Но според правителството на САЩ това ще създаде ненужна паника. И затова по натиск на Вашингтон критичните пасажи в доклада отпаднаха.

Публикуването на втората част на доклада на ООН за климата в света бе отлагано до последния момент. Разискванията и споровете са продължили цяла нощ.  Ройтерс твърди, че прогнозите на експертите са най-черните, давани някога. Говори се за задаващ се глад в Африка и разтапяне на Хималайските ледници.

Екипът на ООН включва учени от 100 държави и затова до постигането на споразумение се е стигнало толкова трудно. Най-големи проблеми са създавали САЩ, Китай и Саудитска Арабия. Редица учени са обвинили правителствата, че разводняват насоките на прогнозите - например за измиране на видове и други заплахи. Всъщност политиците изобщо не са се ровили в онези 1,400 страници научни анализи на доклада, а са атакували политическия носител - обобщението.

Накрая учените са отстъпили пред натиска на американските политици и са изключили критичните пасажи от доклада. Китай, вторият емитент на въглероден диоксид след САЩ, пък е спечелил изключването на фразата „много висока вероятност" за появата на катастрофални явления, свързани с промяната в климата.

Според доклада, който обвинява човешките емисии за парниковия ефект, затоплянето вече е на ход и това в тропиците ще доведе до настъпване на пустини, суши и покачващи се нива на морето.

Междуправителственият панел за промяната на климата (IPCC) включва 2,500 учени и се счита за най-голям авторитет по въпроса. Ръководителят на IPCC е казал, че ще бъдат засегнати „най-бедните от бедните" региони, а в богатите страни най-потърпевши отново ще бъдат бедните хора.

Заключенията от днешния ден ще служат като политически документ в преговорите за политики по климата, например за продължаване действието на протокола от Киото след 2012. Счита се, че борбата срещу измененията в климата трябва да се насочи основно към ограничаване емисиите въглероден диоксид.

Комисарят на ЕС по околната среда Ставрос Димас и Ханс Веролме от WWF са посочили, че правителствата трябва да реагират незабавно на стряскащите изводи от този доклад. Димас дори е говорил за адаптация към вече проявилата се промяна на климата.

САЩ и Китай са се противопоставили на пасажи в доклада, които са говорили за тежи последствия за всички (т.е. и техните) континенти и екосистеми, за сметка на това са подсилили други сектори, например това, че някои африкански държави ще трябва да отделят 5 до 10% за борба с промяната в климата.

Този развой на преговорите дава гориво за критиките към индустриалните страни, че те искат да възпрепятстват развитието на „Третия свят", както и че виждат в тях на първо място пазар за своята „екологична" техника.

Независимо от горното, днешният доклад е най-силната реакция на ООН към заплахата за промяна на климата. В него се говори за бъдеща липса на питейна вода за милиони и за покачване на океаните, което ще продължи столетия и ще засегне поне 100 млн. души.

Сегашният документ се добавя към предишния доклад на IPCC от февруари, в който се казва, че човешките „парникови" газове, главно от изгарянето на фосилни горива, са основната причина за сегашното затопляне.

В доклада се предвижда, че температурите през това столетие могат да се повишат между 1.8 и 4.0 градуса по Целзий. Милиони хора могат да гладуват поради рязкото спадане на добивите в Африка. Хималайските глетчери могат да започнат бързо да се топят и да потекат като реки към Индия и Китай, а Северна Америка и Европа ще бъдат засегнати от топлинни вълни.

Делегатите от САЩ са отхвърлили фразата „известна икономическа  щета", която Северна Америка може да понесе от затоплянето.

Втората част на доклада на IPCC, който разтревожи обществеността, е посветен само на регионите, които ще бъдат тежко засегнати от неблагоприятните явления на климата в идните десетилетия. Третата и последна част ще бъде презентирана в началото на май. Тя ще включва решения за преодоляване на последствията от изменението на климата.