Хубавицата Сяо Кионг влиза в класната стая и се усмихва на групичката чилийски деца: „Ни хао!" Рошавите й питомци отвръщат в хор „Ни хао!", това на мандарински китайски означава „здравей".

28 годишната китайка, родена в Пекин, с която е говорил журналист на Reuters, е по-ниска от повечето си ученици. Това никак не я притеснява, тя има мисия - Сяо е в предните редици на китайският натиск за достъп до ресурсите на Южна Америка.

Паралелките за изучаване на мандарински китайски са формирани в съответствие с договора за свободна търговия между Китай и Чили през 2006. Китай е хвърлил око на чилийския мед. Чили има шанс да стане портата на Китай към Азиатско - Тихоокеанския регион.

Луна, както на испански се казва младата китайка, използва песни, танци, романтични истории за китайски младежи, за да мотивира учениците си в благоденстващия курорт Вина дел Мар. „Чилийските деца са много свободни, но и много мили и дружелюбни", заявява Луна извън класната стая.

Китай изгражда своя икономическа опора в Южна Америка от близо десетилетие. Засилването на китайското присъствие там се насърчава и от факта, че САЩ сега гледа в друга посока. В изгодния за Китай вакуум се градят културни и търговски връзки през Тихия океан.

Както и на Африканския континент, Китай маневрира в Латинска Америка, за да осигури суровините, нужни за поддържането на икономическия си ръст. Най-важните китайски партньори в Южна Америка са Бразилия, Аржентина и Чили, големите производители на зърнени култури и метали.

„Китай много драстично успя да разшири дипломатическото си присъствие във време, когато влиянието на САЩ намаля" - обяснява специалист по международни отношения във Вашингтон.

Не е чудно, че Китай работи за заздравяване на отношенията си с Чили: най-голям източник на мед в света. Медта се използва за направата на всичко от електрически кабели през  водопроводни елементи и отопление и климатизация до покривни конструкции.

„Те определено полагат основите на дългосрочни взаимоотношения" - заявява главният чилийски специалист по търговските отношения с Китай. Чили първи в региона подкрепи влизането на Китай в Световната търговска организация и единствен има търговско споразумение с Китай. Китай през 2007 година може би ще се изравни или дори ще надмине САЩ като главен търговски партньор на Чили с търговия за близо $15 млрд., сравни $8.5 млрд. през 2006 година.

Анализаторите освен това отбелязват, че Китай обръща внимание на Латинска Америка като част от засилващата се „юг - юг" дипломация  с групата на 20те развиващи се страни.

Така че учениците в лицея в Чили учат китайски за своето собствено светло бъдеще. „Да отида в Китай е една от моите мечти, защото там се намира всичко, което искам да науча" - обяснява 14 годишният Кристиян Алтамирано, един от най-талантливите ученици на Луна.

Рикардо Камус на 17 вижда в програмата за мандарински своят билет за по-богато бъдеще и очаква да си намери доходна работа като преводач, щом търговията между двете страни се засили още повече.

Програмата, за която иде реч, е все още малка и обхваща 60 ученици в три обществени училища, но през март ще се присъединят още три училища. Поне 20 чилийски университета предлагат курсове по мандарински китайски, има и много частни езикови училища.

Панама върви по същия път и предвижда да въведе китайския език в обществените училища още през следващата година. Венецуела и Китай ще подпишат официална програма за езиков обмен през 2008.

„Светът се отваря към Китай и трябва да приемем предложението да се присъединим към тях" - казва директорът на друго чилийско училище, където се преподава чилийски. Отвън училището, на пристанището във Валпарайсо, крановете товарят кораби, поемащи към Китай.