От средата на следващия месец ще започне откриването на обществени приемни, чиято основна цел ще бъде по-бързото решаване на проблемите на потребителите с мобилните оператори. Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, предаде БТА.

В обществените приемни ще участват представители на КРС, на Комисията за защита на потребителите и на мобилните оператори. Първата приемна за граждани ще бъде открита на 15 март в София, а по-късно приемни ще бъдат открити в Пловдив, Варна, Бургас, Враца и останалите големи градове, в които КРС има свои представителства.
Към днешна дата прехвърлените мобилни номера от един оператор към друг при запазване на номера са около 140 000, а прехвърлените фиксирани телефонни номера - около 60 000, съобщи Божков. Повече от 200 са съставените от КРС актове за установени нарушения, а около 170 - наказателните постановления.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров каза, че потребителските жалби срещу мобилните оператори са свързани основно с преносимостта на номерата, автоматичното подновяване на договорите, закъсняването на фактурите, неспазването на кредитния лимит, получаването на нежелани кратки съобщения и договарянията от разстояние.

"Коренът на злото" се нарича срочни договори, каза председателят на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Според него потребителите трябва да имат възможност да "излизат" от срочните договори с мобилните оператори със справедлива компенсация, която да бъде определена в законодателството. Свободната конкуренция в сектора също е нарушена заради "закрепостяването" на абонатите със срочните договори, отбеляза Николов.
Работна група подготвя изменения в законодателството, с които да бъдат преодолени потребителските проблеми, стана известно на заседанието на комисията. Сред предложенията на КРС е повишаването на кредитния лимит да става само със съгласието на абоната, а при достигане на 90 процента от него потребителят да бъде уведомяван.