"Държавата подготвя брутално пренареждане в транспорта", съобщава от първа страница в. "Сега"

Брутална намеса в бизнеса с обществен превоз на пътници замисля транспортното министерство. "Ще обсъдим идеята за предсрочно прекратяване на лицензите на превозвачите и прелицензирането им по завишени изисквания", обяви министър Ивайло Московски. Безпрецедентната мярка ще засегне 1709 регистрирани фирми за пътнически превоз, ще изхвърли от пазара част от тях, ще доведе до нови разходи за оцелелите, до по-високи цени на билетите и до ограничаване на транспорта в неатрактивните за големите превозвачи населени места.
Предложението бе определено от експертите като лобистко и антипазарно, но пък зад него застана вицепремиерът Цветан Цветанов.
Скандалната идея за прелицензиране на всички фирми бе лансирана от председателя на Националното сдружение на автобусните превозвачи и собственик на фирма "Юнион Ивкони" Ивайло Константинов. На кръгла маса по повод трагичния инцидент на магистрала "Тракия" той обяви, че всички 68 членове на сдружението (с дял от 60% на пазара) настояват за предсрочно прекратяване на лицензите, тъй като това е единственият начин за налагане на ред в сектора.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Акция срещу спекулантите, ОПЕК и скъпия петрол ", извежда на първа страница Дневник"

В безпрецедентна акция срещу ОПЕК и спекулантите Международната енергийна агенция (МЕА) обяви в четвъртък, че отваря петролните си резерви за 30 дни, за да успокои цените на черното злато. На пазара ще бъдат пуснати 60 млн. барела от стратегическите запаси на страните, които членуват в организацията - това са най-големите 28 държави - потребителки на петрол.

Половината от количеството ще се осигури от САЩ, а останалото - от Япония, Германия, Франция и Испания. Цените на петрола веднага тръгнаха надолу - в Лондон сорт брент се понижи за кратко с 8 долара до 106.5 за барел, след което спадът се ограничи до 5 долара, а американският лек петрол падна около 4-5 долара до 91 за барел.
Решението на агенцията идва, след като на 8 юни ОПЕК отказа да повиши добивите въпреки апела на МЕА. По време на интервенцията ще бъдат пускани по 2 млн. барела на ден, с което ще се запълнят нарушените доставки от Либия, които са около 1.2 млн. на ден. Поевтиняването на петрола трябва да се пренесе и в цените на горивата със закъснение от няколко дни.

.
Прочети още от статията на в"Дневник"


"Жилят с нова измама „Утре влиза еврото"" , четем на първа страница на в. "Монитор"

Нова измама „Утре влиза еврото" жили възрастни хора, които доверчиво предават всичките си спестявания за черни дни. Старците се доверяват на мним банков или пощенски служител, който ги лъже, че от утре левовете няма да важат, и ги кара да му ги предадат. През последните десетина дни само на територията на столичното Трето районно са регистрирани три такива случая. Пръв изгорял 85-годишен дядо от кв. „Света Троица". Старецът дал последните си спестявания, защото се вързал на измамата, че само след няколко часа скъпоценните му левчета ще са ненужна хартия. Няколко дни след него по същата схема изгорели и две баби - на 72 и на 79 години. По-възрастната загубила всичките си спестявания от 12 000 лв.
И тримата ужилени дават едно
и също описание на измамника
около 40-50 годишен, нисък, пълен, мургав, говорещ български и понякога е с очила. Ходел обикновено облечен с дънки и тениска. Той звънял на вратите им и се представял най-често като служител на близкия пощенски код или банков експерт.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Необслужваните кредити гонят 8 млрд. лв.", четем на първа страница на в. "Класа".

Необслужваните в срок и преструктурираните заеми в банковата система доближиха 8 млрд. лв. през май, сочат данни на БНБ. В абсолютна стойност те са 7,91 млрд. лв., или с близо 180 млн. лв. повече спрямо април. Позитивното начало за малки ръстове на проблемните кредити от началото на годината не успя да се запази и в два поредни месеца обемът им се увеличава с над 100 млн. лв. Експертите от БНБ отчитат, че за последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,25 млрд. лв. Към 31 май 2011 г. делът на необслужваните в срок отпуснати средства и преструктурираните заеми възлизат на рекордните 19,8% от всички отпуснати, без овърдрафтите. Към края на март лошите кредити са 12,9%. Отново компаниите имат най-голям дял проблемни заеми - 20,85 на сто, като стойността им се увеличава с над 101 млн. лв. до 4,78 млрд. лв. Общо отпуснатите фирмени заеми пък са за 22,96 млрд. лв., а отпуснатият овърдрафт възлиза на близо 9 млрд. лв. Проблемните кредити за домакинства и граждани също се покачват до 1,39 млрд. лв. и достигат 18,41% от целия обем. През април необслужваните ипотечни заеми забавиха значително покачването си до едва 5 млн. лв. Месец по-късно обаче обемът им отново се увеличава с близо 40 млн. лв. до 1,52 млрд. лв., или дял от 17,46 на сто.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Караме немци да плуват на сухо", пише на първа страница в. "Стандарт"


3 млн. лева може да приберат туристи заради ваканция на сухо. Толкова трябва да платят хотелите "Созопол" и "Бургас" на очакващите ги 15 хиляди гости от чужбина заради комедията с басейните им, които бяха пресушени и затапени от строителния контрол пред погледа на туристите от Германия и Англия. Летовниците изреваха вчера, че искат по 100 евро на човек неустойка за вгорчената ваканция. "Платили сме си почивката с пакет ол инклузив, в който влиза и басейн. Идваме тук и се оказва, че басейн няма. Ако го знаехме, нямаше да дойдем, щяхме да си изберем друг курорт", жалват се семейство Юрген от Германия. Представители на туроператора "Томас Кук", който оперира двата проблемни хотела, също подхвърлиха, че ще търсят неустойки за туристите си. Цялата хотелска база на "Слънчев бряг хотел холдингс" АД е 100% запълнена. До края на сезона през хотелите се очаква да минат над 15 000 туристи. Така ако всеки поиска компенсация за провалената си ваканция, хотелиерите ще трябва да се бръкнат с 1,5 млн. евро (3 млн. лева).
Според изп. директор на "Слънчев бряг хотел холдингс" АД Пейко Янков - дружеството собственик на двата хотела "Бургас бийч" и "Несебър бийч", в който влиза хотел "Созопол", конфликтът бил заложен още по време на приватизацията на курорта. Тогава по грешна формула хотелите са били продавани без прилежащите към тях площи.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"

"Капанът "Евро+" щракна. Вътре сме.", пише в. "Сега"

Какво ще върши премиерът Бойко Борисов, след като оправи България и изтече мандатът му? Ще оправя други народи с нашите пари. С тази апостолска мисия той се натовари в Брюксел, където обеща, че България ще плаща чужди дългове години наред след неговото управление. Без никаква вътрешна съпротива и при почти пълна тишина Борисов вкара държавата в пакта "Евро плюс" и свързания с него Европейски механизъм за стабилност. Там тя ще играе ролята на плюса, защото не е член на еврозоната и нищо не я задължава да поема каквито и да е финансови ангажименти към когото и да било. Но Борисов я върза да гарантира "при поискване" над 6 млрд. евро (3 млрд. евро през първите 12 години), за да бъдат изплащани дългове на по-богати народи към западни банки.
Злото е сторено и трябва да си дадем сметка
какво се случи
Макар и да изглеждат сложни, нещата са много прости. Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Минималната заплата и вдовишките пенсии ще се увеличат от 1 септември ", информира "Дневник"

От 1 септември минималната заплата ще се увеличи от 240 лв. на 270 лв., а вдовишките добавки - с една трета. Това предложение ще бъде внесено на следващото заседание на правителството, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на съвета за тристранно сътрудничество днес.

Той обяви решението за консенсусно, въпреки че синдикатите и повечето работодателски организации възразиха срещу него. До края на годината ръстът на заплатите ще струва малко над 15 млн. лв. Половината от средствата ще са за системата на средното образование. Допълнително финансиране ще получи и Агенцията за социално подпомагане, обясни Дянков.

Ще се търсят варианти за компенсиране и на бюджетите на общините, където също има много служители на минимална заплата. Част от разходите ще са за повишаване на плащанията, които са обвързани с най-ниското възнаграждение. Сред тях са субсидиите за партиите, таксата за преглед при лекар, добавките за деца с увреждания. До края на годината тристранният съвет ще обсъди кои от тях да отпаднат от 2012 г. За увеличаването на вдовишките добавки ще са необходими до 50 млн. лв.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"Щатовете в министерствата намалели с 26%", информира в. "Класа"

За втора поредна година министерствата у нас намаляват щатната си численост. Това сочат предварителни данни, изискани от Министерството на финансите. До края на месеца трябва да бъде приет и публикуван докладът за състоянието на администрацията, чийто ресорен вицепремиер е Симеон Дянков. Част от данните вече изтекоха в публичното пространство и показват, че през 2010 г. общата частна численост е намаляла с около 26% спрямо 2009 г. В числа това изглежда така: 3 хиляди бройки по-малко (като в данните не е включено МВР). Миналата година Дянков обяви, че предстои съкращение в структурите с около 2500 бройки, което очевидно е изпълнено. Според последния доклад на Министерството на финансите за заетостта в края на 2010 г. служителите на държавна и общинска издръжка са били 106 150 души. Само в централната държавна администрация заетите са 61 528 души. За сравнение - през 2001 г. общо чиновниците са били 88 071 души, а държавните чиновници - 42 987 души.
На фона на всички приказки за оптимизация обаче общините увеличават бройките си. По изчисление на експерти те са нараснали с близо 4%. За този негативен обрат предупреди и Дянков, който през май заяви, че "съкращенията в общините са почти нула". Той призова кметовете да свият щатовете. И заговори за административен борд, който да не позволява увеличение на числеността.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Енергийни компании и телекоми подкрепиха мерките срещу кражбите на кабели", пише в. "Монитор"

Седем големи компании подкрепиха кабинета за планираните промени в Закона за управление на отпадъците, които ще ограничат свободното предаване на скрап в пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, а оттам и кражбата на кабели, релси и всякакви други елементи на инфраструктурата. В нарочно писмо до премиера Бойко Борисов, VIVACOM, двете енергодружества ЧЕЗ и Е.ОН, НЕК, Националната компания „Железопътна инфраструктура", Alcatel-Lucent и Електроенергийният системен оператор публично заявиха подкрепата си за законодателните мерки в областта на управлението на отпадъците. По-късно към седемте компании се присъедини и ЕВН.
Една от основните мерки в законопроекта е изискването пунктовете за изкупуване на метали да се изнесат в индустриалните зони на градовете. Сега голямата част от тях се намират между блоковете в жилищните квартали.

Прочети още от статията на в. "Монитор"


"Пускат компании от ЕС до хазарта в нета", информира в. "Стандарт"

Пълната забрана за реклама на хазарта най-вероятно ще отпадне от проекта на Закон за хазарта. Причината е, че Европейската комисия е определила текста като спорен, обясняват европейски оператори, позовавайки се на свои източници. Все още обаче становището на ЕК не е публикувано, така че не е ясно кои са точно спорните текстове.
По неофициална информация като проблемно е било определено и изискването за 5-годишен опит на територията на България за издаване на лиценз за онлайн оператор. Най-вероятно въпросните текстове ще бъдат смекчени, за да не се определят като дискриминационни, обясниха източници на "Стандарт". И няма да има забрана на компании от ЕС да организират хазарт в интернет у нас. От финансовото министерство пък отказаха да коментират информацията, тъй като все още официално становище на ЕК по въпроса няма и публикуваната информация е с неясен източник. Очаква се в следващите месеци експертите на Държавната комисия по хазарта да отразят забележките на Европейската комисия и до есента новият проект на Закона за хазарта да е готов. В новите текстове ще залегнат и мерки за ограничаване на черното тото. Очаква се официалното становище на ЕК и по текстовете в проектозакона, които изискват определени инвестиции за получаване на лиценз за организиране на хазартни игри в България. За някои игри изискваните инвестиции се предвижда да бъдат 1 млн. лв. Още не е ясно дали данъкът върху хазарта ще бъде увеличен с 1%, като допълнителните приходи да се заделят за спорта.