Ирак натрупа десетки милиони долари от продажби на петрол и неговата администрация се опитва да изхарчи натрупаното, пише „Вашингтон пост".

Много, много е трудно за министрите, заявява Куазим Фрез, иракски чиновник. Американските пари за реконструкция потънаха тук,  американските институции дадоха възможност на Ирак сам да поеме възможността за реконструкция.

Правителствени експерти оцениха, че  бюджетния излишък на Ирак е нараснал от 67 милиарда на 79 милиарда долара тази година,  въпреки че някои заявиха, че вероятно е намалял заради спада в цените на „черното злато".

Американското правителство изхарчи милиони долари за Ирак, за да може иракските институции да съхранят своето петролно здраве.  

Иракският излишък предизвика силно възмущение в Конгреса, където някои юристи заявиха, че Америка е изхарчила твърде много пари за Ирак, докато неговото правителство е акумулирало пари. В Ирак американските военни се опасяват, че парите ще допринесат за гражданските вълнения.

Генерал Рей Одиерно, командващ американските сили в Ирак, заяви в интервю за „Вашингтон пост" , че един от основните проблеми е, че иракското правителство не може да осигури основни услуги като електричество, ВиК услуги и вода за хората.

Преди инвазията на Америка през 2003 година, Ирак имаше една от най-централизираните икономики в света. Бюрократите бяха разколебани да покажат инициатива в страната, където независимите министри рискуваха екзекуция, твърдят американски източници.

След падането на Саддам Хюсейн, реконструкцията беше възпряна от насилието, което отне живота на хиляди иракчани на повече от 4 хиляди американци, и много напуснаха домовете си.

Министерството на промишлеността на Ирак, което отговаря за развитието и благоустройството, предложи бърз разстрел на бюрокрацията. Няколко хиляди чиновници напуснаха страната.

Ние се опитваме да разрешим проблема с дефицита на кадри, заяви министър Али Бабан.  

54-годишният Фрез е един от служителите ветерани, които останаха. Прошареният иракчанин обвинява жалката държавна сигурност за неспособността на Ирак да се възроди. Страната е поразена от бомби и изстрели. Чуждестранните компании отказват да дойдат в Ирак, за да реализират дългосрочни проекти.

Министрите получават писма за кредити. „Когато министрите се опитват да отварят кредитна линия, питат министъра на благоустройството, той от своя страна пита министерството на финансите. Финансовото ведомство пита Централната банка, която се насочва към Търговската банка на Ирак, споделя Фрез.

Когато Фрез се присъединява към министерството на благоустройството през 1983 година, то беше престижна агенция в богата страна. Централната сграда на министерството беше една от най-модерните сгради в Багдад.

По време на войната и международните санкции възпрепятстваха икономиката. По време на американската инвазия, министерството беше обстрелвано. Големият проблем на Ирак са инфраструктурните проекти, които привлече много адвокати по  предложение на правителството.

Иракското правителство изхарчи 43 на сто от 16 милиарда долара от инвестиционните фондове, които са на разположение за 2008 година, включващи пари, договорени за кредитни линии.

Според чиновника Фрез се виждат знаци на подобрения. Ако ме питате защо стоя още в Ирак, вероятно защото съм магаре, каза Фрез. Ние никога не сме мислили, че ще стигнем дотук, допълва той.