Доларът отбелязва покачване срещу останалите основни валути, поскъпвайки спрямо еврото до най-високите си нива от февруари насам, след като ураганът Густав отслабна и цените на петрола достигнаха четиримесечен минимум, намалявайки инфлационните очаквания и притесненията за икономическия растеж на САЩ, които са най-големия енергиен консуматор в света.

Доларът покачва в началото на европейската сесия с 0.75 на сто срещу единната европейска валута, до $1.4508 за евро, като проби вече две технически нива - на тест, от $1.4575 и на съпротива, от $1.4550.

При движението си днес, при преодоляване на зоната на съпротива 1.4570 долара, целта на еврото ще е достигане на 1.4620 долара. При успех възходящото движение ще продължи към 1.4670 долара.

При спад на еврото под 1.4525 долара, то ще има следваща подкрепа на ниво 1.4490 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.4450.

Американската валута покачи до най-високите си нива от повече от две години насам и срещу британския паунд, след като Густав премина от трета на първа, достигайки брега на Луизиана.

Скоростта на ветровете на бурята намаля до около 120 километра в час, с което тя влиза вече в категорията ураган от първа степен по скалата на Сафир-Симпсън.

Това намали опасенията от големи щети върху американския добив на суров петрол в Мексиканския залив и спря спекулациите, че Густав ще бъде бедствие от ранга на урагана Катрина, който през 2005 опустоши Ню Орлиънс.

Спада на цената на петрола, съчетан със слабите икономически данни от страните от еврозоната оказаха сериозна подкрепа на долара.

Министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и гoворител на групата на финансовите министри от еврозоната, също подкрепи американските пари, заявявайки в понеделник, че покачването на долара е добре дошло, но еврото все още остава надценено.

Паундът продължи низходящия си тренд и достигна нивата под 1.8000 долара за първи път от април 2006 година насам, след като публикуваните в понеделник данни за производствените поръчки и ипотечния пазар в Обединеното кралство показаха задълбочаване на кризата в жилищния сектор на Острова.

Днес, час след началото на европейската сесия паудът поевтинява с 0.75 на сто, до 1.7880 долара.

При движението днес, ако британската валута падне под 1.7845 долара, то следваща подкрепа ще бъде на ниво 1.7800 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.7750 долара.

Става все по-вероятно британската икономика да навлезе в рецесията през втората половина на годината.

Очаква се в края на тази седмица Английската централна банка да запази основния лихвен процент непроменен, но анализаторите предполагат, че все пак ще има редукция до края на 2008.

Йената поскъпва срещу останалите основни валути, без долара, което се дължи на плана на правителството за стимулиране на икономиката на страната. Според него Японското правителство ще инжектира в икономиката под различни форми около 11.7 трилиона йени, което се равнява на 0.6% от БВП на Япония.

Сериозна подкрепа на йената оказа и решението на Централната банка на Австралия да намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта, до 7 на сто, което ще доведе до намаляване на печалбите на кери трейдърите, печелещи от разликата на лихвените нива с Япония и съответно ще увеличи привлекателността на инвестициите в йени.

Въпреки това спекулациите около оставката на министър-председателя на Япония Ясуо Фукуда, който зае поста преди по-малко от година и силните настроения в подкрепа на долара дават предимство на американската валута и тя поскъпва с 0.15 на сто, до 108.300 йени, час след началото на европейката сесия.

През август инвестициите в долари са надхвърлили четири пъти, средните месечни нива за последната година.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно 108.50 йени, целта на движението ще е достигане на 108.75 йени. При успех, възходящото движение ще продължи към 109.15 йени.

При спад под зоната на подкрепа 108.00-108.25 йени, то следваща подкрепа ще бъде на ниво 107.70 йени. При пробив, низходящото движение ще продължи към 107.35 йени.