Иракският комитет по инвестиции предлага да превърне двореца на бившия президент на Ирак Садам Хюсейн в туристически обект и казино, съобщава „Риа Новости" като се позовава на думите на губернатора на провинция Вавилон Салем Ал Муслимави. Дворецът на бившия иракски диктатор се намира на хълма, разположен в непосредствена близост до развалините на Вавилон.

Всъщност става въпрос за два проекта, единият от които е на руска фирма, а другият - на американска компания.  

Против тези проекти се обявяват иракските археолози и историци. Те смятат, че превръщането на двореца в обект от туристическата индустрия ще донесе повече вреди, отколкото ползи за страната. Те напомнят за нанесените вреди от американските войски над древните паметници в Ирак и настояват за компенсации заради унищоженията. Искът е бил подаден преди три години в ЮНЕСКО.

Международните експерти присъствието на военни части е оказало неблагоприятно влияние върху паметниците. Унищожени са били предмети, чиято възраст е на хиляди години.

Американската военна техника е разрушила кирпичен фундамент датиращ от 7 век на новата ера. Големи щети са нанесени и на един най-известните исторически паметници - Драконът, украсяващ  „Вратата на Ищар" - една от най-големите забележителности на древния град Вавилон.