Увеличаване на задлъжнялостта се забелязва в строителството и при фирми-доставчици на строителни компании, транспортни фирми, реализиране на бързооборотни стоки, при някои подсектори на леката промишленост и някои земеделски компании, заяви пред БНР Добрин Мирчевски, представител на компания, специализирана в просрочени вземания.

Доста от българските фирми, за съжаление, не полагат необходимите усилия да оформят документално отношенията си по начин, който безспорно да доказва наличието на съответното вземане, така че след това неговото събиране да бъде по-лесно. В България не повече от половината фирми реално проучват кредитоспособността на партньорите си преди да влязат в отношения с тях, твърди Мирчевски.

85 процента от фирмите декларират просрочени задължения повече от три месеца. Това, са експертни проучвания, съобщени също пред БНР от Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара.

По данни на нашия регистър над 800. Това са фирми, които имат да получават определени суми от бюджета и общата им сума по наши данни е около 640 милиона лева и само 5-6 фирми се възползваха от тази възможност. Сега с 7 процента също не очаквам голям брой фирми да се възползват, допълва Колев.

Той подкрепи готвената от правителството промяна от догодина неизползваният платен годишен отпуск да не се прехвърля за следваща година.

Припомняме, с над 60 млрд. лв. са нараснали просрочените междуфирмени задължения у нас в резултат на финансовата криза, заяви Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара(БСК).

От организацията са притеснени от възможни верижни фалити в икономиката ни.
Ако до миналата година компаниите у нас са дължали просрочени задължения едни на други за около 100 млрд. лв, то кризата е променила нещата.

По оценки на Стопанската камара тази сума е нараснала до 160 млрд. лева. За сравнение - това е около 2 пъти целия Брутен вътрешен продукт на страната.