Германските енергийни концерни откриха Турция - пише бизнес медията Handelsblatt. Югозападната ни съседка смята да инвестира през следващите 12 години близо $130 млрд. в енергетика. Всяка година ще бъдат необходими поне по три - четири милиарда долара за изграждане на нови електростанции, само за да се отговори на нарастващите потребности от електричество в страната. Почти всички турски индустриални холдинги искат да инвестират в енергийния сектор и повечето от тях търсят чуждестранни партньори. Турското правителство насърчава инвестициите в енергетика с данъчни облекчения.

Тези аргументи примамват енергийните концерни от Германия. Eon има намерение да създаде свое дъщерно дружество за работа в Турция, EnBW търси партньор. В края на миналата седмица RWE също навлиза на турския пазар, влиза в съдружие с местен производител с намерение за съвместно строителство на електроцентрали.

„Турската икономика е динамична и осигурява големи шансове за растеж", казал е председателят на компанията Юрген Гросман в Истанбул. След броени дни RWE ще разполага със собствено поделение в Турция.

Турция действително е интересен пазар за енергийните компании. Миналата година потреблението на електричество се е увеличило с 8.6% до 189,5 млрд. киловатчаса. Анкара предвижда, че до 2015 г. търсенето на еленергия ще се увеличава с по 8% годишно. Така по ръст на потреблението на електричество Турция се нарежда веднага след Китай, Индия и Бразилия.

Нараства ролята на частните производители на енергия. Преди няколко години държавната Euas държеше близо 80% от производството. Но през миналата година частните производители покриваха вече 33,2% от потреблението. Други 18% се осигуряват чрез „самозадоволяване", т.е. индустриални предприятия, които произвеждат сами нужната им еленергия. Тази тенденция се засилва.

Най-големи планове в енергийния сектор от местните компании има Sabanci Holding, втората по размер предприемаческа група в Турция. „За нас енергията не е нещо ново, от 1994 произвеждаме за собствени нужди", казва Гюлер Сабанчи.

„Започнахме с 350 мегаватова електроцентрала на газ. До 2015 г. искаме да увеличим капацитета си до 5 000 мегавата, половината от газ, въглища и вятър, другата половина от ВЕЦ.

Sabanci вече разполагат с концесиите и строителните планове за първите 2 500 MW. Техен партньор е австрийската Verbund, която държи 49,9% в съвместната енергийна фирма Enerjisa с основен предмет на дейност строеж на ВЕЦ.

Лидерът на турската компанията се подготвя да навлезе и в сектора на атомната енергетика. През следващия месец енергийният министър Хилми Гюлер ще сложи подписа си по първата турска АЕЦ, която трябва да заработи през 2013. правителството планира строителството на три АЕЦ са капацитет 5 000 MW.

Турция няма да може да се справи без помощта на атомната енергетика, счита Гюлер Сабанчи и изтъква желанието на компанията си да инвестира средства и техническата й компетентност, както и възможността да намира подходящите световни партньори.

Други турски групировки също залагат на енергийния сектор: Alarko Holding ще вложи тази година $ 1,4 млрд. в строителство на електроцентрали, като е заинтересувана също и в атомния сектор. Потенциалните партньори ще дойдат от Европа или САЩ. Турската Gama Holding вече си е намерила партньор за строителство на електростанции в лицето на General Electric, до 2010 се планират инвестиции от три милиарда долара. Спрягат се също и имената на строителния концерн Enka, на Dogus, на Dedeman Holding, дори ювелирната компания Atasay планира милиардни инвестиции в енергийния сектор.

Голямо е вълнението около предстоящата приватизация на електроразпределителните мрежи, която след дълго отлагане трябва да започне през тази година. Компаниите, изразили интерес към приватизацията, са Eon, италианската Enel, испанската Iberdrola, както и AES от САЩ.