Агенция Reutres цитира официални неназовани представители от Еврозоната, според които Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) вероятно ще одобрят отпускането на следващия транш финансова помощ за Гърция на своята среща идващия вторник (29.11). Еврогрупата вероятно ще успеят да се договорят и относно детайлите, как да бъде повишена (т.н. ливъридж) силата на Европейския спасителен фонд (EFSF), ако се наложи фонда да окаже подкрепа за Италия и Испания, чийто дългови книжа са подложени на силен натиск от продажби в последните седмици, което качва лихвите/доходността по тези книжа на до рекордни върхове от старта на Еврозоната насам.

След като фин.министри от Еврозоната поискаха от основните политически партии в Гърция да подишат официално поетите от новото гръцки правителство ангажименти за реформи в страната, те най-сетен получиха това което искат, след като по-рано тази седмица и шефът на Нова Демокрация - Самарас официално парафира това искане. Това отваря пътя за отпускането в скоро време на 6-тия транш от финансовата помощ за Гърция в размер на 8 млрд.евро от ЕС и МВФ.

"Сега (следващия вторник) ще бъде трета среща на която ниво (Еврогрупата) ще решава за шестия транш от финансовата помощ за Гърция, като аз предполага че третия път носи късмет", каза неназован официален представител от Еврозоната.

Марио Монти - новия италиански премиер ще присъства на предстоящата среща на Еврогрупата идния вторник, с оглед че той е и финансов министър на Италия, като се очаква Монти да обясни на своите колеги планираните реформи в страната целящи да се възстанови пазарното доверие и да се намали вече опасно високата цена на италианския дълг (да се свалят рекордни високите лихви по италианските държавни облигации регистрирани днес).

Този солиден натиск върху италианския дългов пазар в последните седмици ще засили натиска за спешно върху Еврогрупата относно определяне на детайлите, как да бъде засилена мощта на EFSF фонда до 1 трлн. евро (спрямо настоящия размер на фонда от 440 млрд.евро). Източник от Еврозоната каза, че е трудно да се оцени инвеститорския интерес към схемата за повишение (за ливърдиж) на EFSF фонда, докато Еврогрупата не решат окончателните детайли по условията и схемата на този план. Този източник от ЕЦБ каза: "биха очаквал, че ние ще бъдем в позиция да одобрим основните правила на политическо ниво".

Попитан дали новия по-силен EFSF фонд ще може да стартира по своите нови функции от началото на следващата година, той посочи: "Това вероятно е очакването както на финансовите пазари, така и на европейските политици". Той все пак подчерта, че : "има по-нататъшни консултации с инвеститорите, тъй като е важно да направим този финансов инструмент работещ. С оглед коментарите от страна на инвеститорите, ние ще направи корекции в структурите на финансовите инструменти, така че инвеститорите действително да появяват желание да участват", посочи официалния представител от Еврозоната.