Европейските пазари се покачват на днешната първа борсова сесия за седмицата, в следствие на покачването на азиатските пазари от тази нощ. Акциите на шведския производител на тежкотоварни автомобили Scania се повишиха, след като основния акционер в дружеството отказа офертата на немската компания MAN.

Акциите на финландската компания Nokia се понижи с 1% днес, след като производителя на панели за мобилни телефони и основен доставчик на Nokia Peros, понижи прогнозите за печалбите си до края на годината. Акциите на Perlos се понижиха с 17%. Миналата седмица фирмата Elcoteq, която също е основен доставчик на Nokia, понижи прогнозата си за печалбата за текущото тримесечие.

Пан-европейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0.1% до 1,375 пункта, след като спечели 0.3% в петък, когато завърши седмицата с 10-дневен връх.

Държавните дългови книжа на европейските страни и британските „гилт" книжа се понижиха рязко, в следствие на пролихвените коментари на банкери от ЕЦБ.

Шведските капиталови пазари се покачиха рязко, а индексът на борсата в Стоклхолм OMX се изстреля с 0.8% само за няколко часа. На парламентарните избори в скандинавската страна вчера беше избран нов премиер от дясната коалиция, които ще заменят 12-годишно управление на социал-демократите.

Изборните резултати акцентираха на акциите от компании, в които правителството има дял. Така TeliaSonera се покачи с 3.0%, а Nordea  реализира покачване с 2 %. Автомобилната компания Scania е с 5% по-скъпи книжа, а SAS поскъпна с 2%.

Сред големите губещи днес се нареждат италианския телеком Telecom Italia, чийто акции поевтиняха с 2%, като потвърдиха несигурността на инвеститорите за бъдещето на компанията, след като се получи сблъсък с правителството и смяна на ръководни постове.

На западния бряг на Атлантика се очаква, Фед да запази лихвеното си ниво непроменено на 5.25% в сряда, след като през август тази година приключиха две и половина годишна рестриктивна политика. Припомняме, че американското лихвено ниво беше покачено 17 поредни пъти.