Компанията OpenAI се подготвя за премиерата на новия голям езиков модел GPT-5, която е насрочена за лятото на годината, като наличната към момента информация е за голям скок в AI възможностите му, съобщава Business Insider.

На някои от партньорите на OpenAI вече са били направени и демонстрации на способностите на новия модел. Един от изпълнителните директори коментира пред изданието, че прототипната версия е "наистина значително по-добра".

GPT-5 вече е на хоризонта, какво ще може новият AI модел?

GPT-5 вече е на хоризонта, какво ще може новият AI модел?

OpenAI патентоват наименованието, а в заявката има ценна информация

Сред нововъведенията в GPT-5 е вградената вътре в него възможност да активира т.нар агенти, които могат да извършват автономно различни задачи.

В момента OpenAI тренира модела с голям масив от информация, като след това ще има вътрешно тестване и изпитания с участието на външни специалисти за изчистване на проблеми преди дебюта. Именно на тази фаза може да има и забавяния.

ChatGPT, който превърна генеративния изкуствен интелект в масова тема, се базира на модела GPT-3.5. През миналата година той беше значително надграден с GPT-4, но самият бос на OpenAI Сам Алтман преди дни коментира, че моделът "е малко зле". Подобно подмятане вероятно значи, че той е уверен, че скоро ще може да покаже нещо по-добро.