Да си купи жилище на вторичния пазар в Цюрих в момента, би струвало на един потенциален купувач над 50% повече от преди десетилетие в номинално изражение. Увеличаващите се граждани с високи доходи и изключително ниските лихвени проценти са в ядрото на растящите цени цени. Нивото на цените все още не е адаптирано към увеличените разходи за финансиране. Пазарът е в зоната на голям риск от балон. Това се твърди в проучването на UBS - Global Real Estate Bubble Index 2023. То показва които са градовете с най-голям риск от имотен балон през тази година. В анализа са включени 25 града.

Заради ниските лихвени проценти през последното десетилетие, много пазари на имоти отбелязаха значителен ръст на цените от 2010-а насам. Експерти Алармираха, че се формират балони, при които цената на активите се покачва далеч над стойността им.

UBS Global Real Estate Bubble Index дава оценка между -0,5 до 2,0, като по-голяма значи по-голям риск от балон. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-дисбалансиран е пазарът, като тези над 1,5 са в територията на "риск от балон".

Внезапният край на ниските лихвени проценти разтърси пазарите. През изминалата година цените на жилищата в много големи пазари и не само, коригирани спрямо инфлацията, отбелязаха най-резкия спад от световната финансова криза през 2008 г. Градовете, които са били класифицирани в зоната на риск от балон поне веднъж през последните три години, отбелязаха по-силен спад на средната цена. И все пак - не навсякъде е така. Въздействието на по-високите лихвени проценти варира в различните градове.

Цюрих е с оценка 1,71, което поставя града твърдо в зоната на риск от балон. Градът непрекъснато се изкачва в класацията на риска от балон на недвижимите имоти от 5-то място през 2021 г., до 3-то през 2022 г., до челното място тази година.Местните цени на жилищата се адаптираха към повишените лихви по ипотечните кредити тази година и останаха високи.

Място Град Индекс Рейтинг
1 Цюрих 1.71 Риск от имотен балон
2 Токио 1.65 Риск от имотен балон
3 Маями 1.38 Надценен
4 Мюнхен 1.35 Надценен
5 Франкфурт 1.27 Надценен
6 Хонконг 1.24 Надценен
7 Торонто 1.21 Надценен
8 Женева 1.13 Надценен
9 Лос Анджелис 1.03 Надценен
10 Лондон 0.98 Надценен

Както се вижда Токио (с резултат 1,65) сяда на второто място. Градът заема място сред пазарите на недвижими имоти с непосредствен риск от балон.

Като цяло пет европейски града са в топ десет, като освен Цюрих, на който има риск от балон, останалите са надценени. 

Другите седем пазара в класацията, отбелязали резултат от над 1,5 през 2022 година, сега са отчели значителни спадове на цените на имотите. Сред тях са Франкфурт със спад на цените от близо 16%, Амстердам с 14%, Мюнхен с 13,8%, Ванкувър с 10%, Хонконг със 7%, Торонто с 14,7 на сто.

Тази година те не са смятани за пазари с риск от имотен балон, но остават в зоната на "надценени пазари", според термина на USB анализа.

Париж (0,73), Амстердам (0,80) и Стокхолм (0,74) също сред жилищните пазари, които са надценени. 

За спадовете на цените са отговорни агресивните увеличения на лихвените проценти, за борба с високата инфлация.Въпреки това Токио и Цюрих си остават изключение.

Bubble Index 2023

източник:www.ubs.com