Градче в най-северния регион на Норвегия поиска от Европейската комисия да му даде разрешение, за да установи времева зона с 26-часов ден, съобщава politico.eu.

За местните хора явно традиционният 24-часов работен ден е скучен и трябва да се промени революционно с модерен 26-часов работен ден, пише изданието.

Странният план, насърчаван от кмета на град Вадсе (Vadsø) в Арктическия кръг близо до руската граница, има за цел да засили местните ценности, да увеличи семейното време и да привлече нови жители в региона. Всички хубави идеи, но на практика детайлите остават в най-добрия случай неясни.

В писмото си до Европейската комисия, която потвърди, че е получила искането, регионът иска от органа на ЕС да инструктира норвежките власти да одобрят създаването на времева зона с 26-часови дни вместо 24-часови дни.

Как ще работят на практика новата времева зона? Венче Педерсен (Wenche Pedersen), кмет на Вадсе, която е автор на писмото, не е сигурна.

"Не сме мислили много за това", каза тя. "Часовникът ще премине от 12 на 13 деления... и трябва да видим как ще стане това. Не мисля, че от ЕК ще кажат "да", така че не сме обмислили всички подробности."

Според Педерсен регионът се бори да привлече нови жители. Но кметът се надява това да се промени, като покаже уникалните ценности на района.

"Чрез нашия проект "MOREtime" ние се стремим да отпразнуваме и популяризираме този уникален начин на живот, като предлагаме на хората възможността да се насладят на повече качествено време, занимавайки се с дейности като риболов, лов, изучаване на нови езици или просто прекарване с любими хора," сe казва в писмото на кмета.

"Ние не тичаме след автобусите или след влаковете, не ни трябва много време, за да пътуваме до работа и така нататък", добави тя. "Много сме доволни от живота си в част от Норвегия, където имаме повече време да бъдем с нашите приятели, със семейството си и заедно", каза Педерсен пред Politico.

Чрез удължаване на продължителността на дните Педерсен се надява, че повече хора ще бъдат вдъхновени да се преместят в отдалечения регион. Гарантирането, че районът ще е населен, е "по-важно от всякога" в светлината на войната на Русия срещу Украйна, добави Педерсен.

"Харесваме нашия начин на живот и смятаме, че това може да бъде много вълнуващо, особено за семейства с малки деца", каза кметът. "Мисля, че това е по-спокойно и по-добро ежедневие, отколкото например в голям град."

Може ли наистина куриозното искане да се случи?