Днес доларът продължава да поскъпва спрямо основните валути. Срещу еврото в началото на европейската сесия достигна $1.4967 или с 0.26% повишение от петък, срещу йената 109.9200 йени или с 0.24% повишение, срещу британския паунд $1.9163 или с 0.25% повишение.

Въпреки скока на долара от петък, който продължава и днес, голяма част от инвеститорите не са уверени във възможностите на американската икономика да излезе скоро от кризата и очакват обръщане на тенденцията.

От Morgan Stanley продължават да прогнозират, че зелените пари ще достигнат дъното си спрямо еврото през октомври, заради задълбочаването на кризата на ипотечния пазар, която ще попречи на Фед да повиши лихвените нива до края на годината.

Доларът отбеляза най-големият си еднодневен ръст за последните 8 години срещу европейската валута в петък, подкрепен от конфликта в Южна Осетия и негативните икономически новини от еврозоната.

Еврото падна под нивата от $1.50 за първи път от февруари, а петролът достигна нива под $115 за барел, което също оказа подкрепа на „зелените пари".

В изявлението си в четвъртък президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише акцентира върху това, че икономическият растеж в еврозоната ще продължи да се забавя през следващите месеци.

В същото време от статистическата служба в Япония заявиха, че местната икономика вероятно вече се намира в рецесия, а докладът на HBOS за цените на недвижимите имоти във Великобритания показа най-голям в историята месечен спад през юли.

Евентуални понижения на европейските и английските лихви ще намалят лихвените диференциали спрямо САЩ, а това е основния фактор, който доведе до обезценяването на долара.

За сега обаче такъв вариант е малко вероятен с оглед на ръста на инфлацията, въпреки че поскъпването на долара прави вложенията в петролни фючърси по-малко изгодни, а ръста на цената на черното злато е основния фактор за ускоряването на покачването на потребителските цени.

Днес обаче цената на петрола тръгна нагоре и в началото на европейската сесия достигна $116.57 за барел или с 1.19% повишение от петък.

С оглед на скока в петък поскъпването на долара най-вероятно ще се забави тази седмица, като курсът ще зависи и от развитието на конфликта в Грузия, който заплашва нефтените доставки за ЕС от региона на Каспийско море.

Днес бяха публикувани и данните за динамиката на цените на едро в Германия през юли.

Нивото на цените на крупните партиди стоки, което се изчислява като средна величина от вътрешните цени на едро, цените на едро на износа и цените на едро на вноса, показва продължаване на засилването на инфлационния натиск в страната.

През юли цените на едро се повишават с 1.4% спрямо юни, като на годишна база поскъпването достига 9.9%.

Във Франция пък спада на промишленото и индустриалното производства продължава и през юни показвайки забавяне на втората по големина икономика в еврозоната.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно 110.00 йени, целта на движението ще е достигане и тест на зоната 110.50-110.70 йени. При успех, възходящото движение ще продължи към 111.00 йени.

При спад под зоната на подкрепа 109.60-109.90 йени, то следваща подкрепа ще бъде на ниво 109.20 йени. При пробив, низходящото движение ще продължи към 108.60 йени.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно зоната на съпротива 1.9200 долара, целта на движението ще е достигане на 1.9260 долара. При успех, възходящото движение ще продължи към 1.9300 долара.

При спад под 1.9150 долара, то следваща подкрепа ще бъде на ниво 1.9100 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.9050 долара.

При движението си днес, при преодоляване на 1.5000 долара, целта на еврото ще е достигане и тест на зоната 1.5035-1.5060 долара. При успех възходящото движение ще продължи към 1.5100 долара.

При спад на еврото под зоната на подкрепа 1.4950 долара, то ще търси следваща подкрепа в зоната 1.4860-1.4900 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.4820 долара.