Руската компания "Атомстройекспорт", която спечели търга за строителството на АЕЦ "Белене", представи пред своите партньори и потенциални инвеститори плановете за реализация на средствата от облигационния заем от 1,5 млрд.рубли, съобщи polit.ru.

Компанията обяви още през април намерението си да пусне в обращение облигационен заем, с цел финансиране на програмата за строителството на двата енергоблока ВВЭР-1000 за АЕЦ "Белене" в България.

Ще бъдат пуснати 1 500 000 облигации с номинал 1000 рубли. Облигациите ще могат свободно да се търгуват на борсата в продължение на 4 години, всеки желаещ може да си купи или да ги продава във всеки момент на пазарна цена.

"Атомстройекспорт" информира за изключително голям интерес към облигационния заем от страна на потенциалните инвеститори. Тя е първата компания от руския атомен отрасъл, която създаде прецедент, използвайки публични инструменти от финансовия пазар за осъществяване на дейността си.

Работата на строителната площадка на АЕЦ "Белене" е замразена, очаква се потвърждение за одобрено финансиране  и старта на строителните дейности, съобщиха за Money.bg от пресцентъра на Областна администрация -Плевен.

Строителството обаче едва ли ще започне скоро, защото все още не са готови помещенията, в които ще се настанят работниците и специалистите, заети в реализацията на проекта, прогнозираха оттам.

Поради липсата на готов офис в Белене, ръководителят на строителните работи от руска страна Сергей Маклаков, който пристигна у нас още в началото на година, ползва офис в столицата, уточниха от областната администрация.

В момента се реновират старите сгради в Белене, които са строени да посрещнат персонала от предишното строителство на втора атомна, замразено през 1992 г. Обновява се и хотелската база на НЕК към централата.

Още в края на февруари т.г. трябваше да пристигнат 30 руски специалисти от "Атомстройекспорт", за да подготвят площадката за предстоящото строителство, припомни завеждащият "Връзки с обществеността" в Областна администрация Плевен Ева Маринова.

Пътуването им обаче е било отложено за неопределено време, заради липсата на подходяща база. Очаква се в строителството да бъдат заети между 5000-7000 души, за които също трябва да бъдат осигурени помещения.

По неофициална информация от областна администрация Плевен, на практика строителството едва ли може да стартира преди късната есен на 2007 г, предвид състоянието на сградния фонд и материалната база за персонала.