Не трябва да има паника в такива моменти, защото е важно и за сегашното управление и за бъдещите управления държавата да не попада в дълбока криза, от която възстановяването ще е трудно и продължително, заяви в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР бившият подуправител на БНБ проф. Милети Младенов.

Той изрази впечатленията си от методичните и организирани действия на Щатите и посочи обявения План „Буш", според който се предлага на правителството да се изкупят лоши ипотечни кредити за около 700 млрд. долара.

Управлението в този момент почти няма никакви възможности за директно противодействие, с оглед обвързаността с Валутния борд. Всички друго, което би се направило като възможност, остава.

Всеки закон в края на краищата може да бъде променен, посочи още проф. Младенов и даде за пример Закона за Валутния борд.

„Има опасност от икономическо твърдо приземяване в България", заявяват от Calyon Саймън Смолет, цитирани от агенция Дау Джоунс преди дни. Според него икономическият растеж през 2009 г. ще се забави до 4.7% от 6.6% тази година.

Валутният борд вероятно ще бъде запазен, но в такъв момент той няма да е от помощ, отбелязва той, както и други специалисти. При това положение Централната банка е „с вързани ръце".

Привързването към евро означава, че всяко понижаване в притока на капитали автоматично ще доведе до намаляване на местната валута, която е в циркулация. Това според Goldman Sachs ще породи рязка икономическа криза (използвана е думaта crunch), които напомнят, че някои балтийски държави сега флиртуват с рецесията, след като само година по-рано отчитаха двуцифрен растеж на БВП.

Конкурентността на българския лев изисква период от инфлация в страната под нивата в еврозоната, което изглежда малко вероятно предвид правителственото нежелание да изцеди докрай икономиката на страната посредством увеличаване на бюджетния излишък", твърди експерти.