Инфлацията в Германия според оценката на Бундесбанк достигна своя връх, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Цените на стоките може да тръгнат надолу в следващите месеци. Много селскостопански продукти въпреки скъпите оферти ще поевтинеят. Енергийните ресурси и горивата също се очаква да поевтинеят.

Във всички случаи инфлацията ще бъде над 2 процента. От юни тя е над 3,3 на сто, което е най-високото ниво на цените в Германия от 15 години насам. Основният двигател за растежа на цените е енергията, след това петролът, който през юли достигна връх от 147 долара за барел. В момента неговата цена е около 113 долара.

За цялата 2008 година Бундесбанк изчислява инфлация от 3%,1 която през 2009 година ще падне до 2,2%. В Еврозоната нивото на инфлацията достигна рекордно ниво от 4%, което е значително над поставената цел от Европейската централна банка.

Припомняме, че ЕЦБ вижда стабилни цени само при инфлация под 2%.  Директорът на европейската институция смята, че инфлацията в Еврозоната ще падне под тази граница през 2009 година.