Акциите в Лондон бяха под сериозен натиск тази сутрин, като слуховете за следваща жертва на кризата в банковия сектор се фокусираха около най-големия ипотечен кредитор на Острова, HBOS.

Пострада и компанията за евтини самолетни превози easyJet, пише Guardian.

Съкращаването на лихвите от Федералния резерв, ралито на Уолстрийт и поскъпването на азиатските акции доведе до повишение на водещия британски индекс FTSE 100 при откриването на търговията днес. Скоро след това обаче индексът се смъкна обратно и в 13:45 часа българско време е с 1.13 % надолу до 5542 пункта.

Компанията HBOS е собственик на прочутите ипотечни кредитори Halifax. Заради слухове, че банката има сериозни проблеми, акциите на фирмата пропаднаха с 17%.

Говорител на HBOS отрече многобройните слухове и заяви, че „HBOS е една от най-силните финансови институции в света. Ние сме една от най-уважаваните институции на капиталовия пазар".

Слуховете бяха, че банката смята да изтегли акциите си от обръщение (също опровергано от говорителя). Освен това HBOS уж е потърсила Bank of England за спасително финансиране. Вчера водещи лица в английската централна банка заедно с гуверньора Мервин Кинг отложиха посещения в провинцията, защото трябвало „да останат в Лондон за мониторинг на събитията". Говорител на централните банкери е отрекъл отложените срещи да са заради разговори със закъсала британска банка.

Говорителят на HBOS е заявил също, че банката има диверсифициран бизнес и „изключително силен" балансов отчет.

Несигурността във финансовата система на Великобритания доведе до по-ниски курсове на практически всички банки. Акциите на Alliance & Leicester паднаха с 3.2%, конкурентите Bradford & Bingley се простиха с девет процента,  загубиха също така Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland.

Британските финансови институции бяха взети още по-сериозно на прицел, след като петата по големина банка на Америка, Bear Stearns, бе продадена при цена $2 за акция. Тъй като има страх за сериозно участие в ипотечния пазар в САЩ, в Лондон акциите на HBOS бяха най-засегнати. Миналата година ипотечният кредитор Northern Rock се срина и трябваше да бъде национализиран от британското правителство.

От EasyJet пък предупредиха, че по-високите цени на горивата ще доведат до съкращаване на печалбите на самолетните компании през тази година. В следствие на това акциите на целия авиационен сектор потънаха надолу. Акциите на EasyJet се сринаха с 16%, конкурентите Ryanair се смъкнаха с 10%, а British Airways - само с 4.5%.