Община Смолян започва процедура за обявяването на известните „Роженски поляни" за културен пейзаж, съобщи кметът Дора Янкова. Целта е ливадите, където се провежда известният роженски събор, да бъдат предпазени от застрояване и други инвестиционни намерения.

Янкова обясни, че местността е знакова не само за Смолян, а за целите Родопи, тъй като в периода 1878-1912 г. там е била границата между България и Османската империя. Освен това националният събор „Рожен пее" е вторият по големина и популярност в България.

Роженските ливади имат и уникален ландшафт, заради което цялата местност е ценност на нематериалното културно наследство на страната и региона. Янкова обясни, че Европейската конвенция за пейзажа лансира недвижимото културно наследство и ландшафта, като интегрално пространство, резултат от действието между природата и човека, което е важно за формирането на местни културни традиции, допринасящи за утвърждаването на европейските традиции и идентичност.

„Местността „Роженски ливади" има особена ценност по отношение на връзката на характерния ландшафт с няколко вековните поминъчни традиции на региона, включително планинското животновъдство и земеделие, обясни Янкова, цитирана от агенция Фокус. Тя добави, че ландшафтната характеристика се защитава и от Конвенцията за нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

„Най-важното е, че пейзажът притежава съхранена автентичност, незасегната от урбанизация и конфликтни технически инфраструктури, подчерта кметът на Смолян. До няколко дни Янкова ще внесе в Министерството на културата необходимите документи за започване на процедурата за обявяването на местността в културен пейзаж.