Преди доста време, някъде през 2000 година Даниел Джонсън, професор в университета в Колорадо, се заел с независим проект и с помощта на един студент решил да провери дали икономическите показатели могат се свържат със спортните постижения и да послужат за предвиждане на броя на златните медали на всяка от страните, които ще вземат участие на Олимпийските игри в Пекин тази година, например.

Няколко години по-късно той самият се учудил от резултатите. Неговият модел използва 5 основни показателя за всяка нация.: БВП по паритет на покупателната способност, население, политическа структура (демокрация; авторитаризъм; военна хунта; комунизъм) и националните пристрастия.

Резултатите от неговия изследователски проект не са много известни, защото работата му не е популяризирана в голяма степен.

Но очакванията на отделните страни за медали в доста случай се покриват с резултатите от проучването на 95-96% и хората му обръщат все по-сериозно внимание.

За Олимпийските игри през 2000 и 2004 година предвижданията на професор Джонсън са неочаквано точни според Wall Street Journal.

Според проучването България ще спечели 6 златни медала и 17 други, което изглежда невъзможно, особено след допинг скандала с националният ни отбор по вдигане на тежести.

За САЩ предвижданията са да повторят приблизително резултатите си от Атина 2004 и да спечелят 103 медала, от които 33 златни.

Според изследването Русия ще спечели 95 медала, от които 28 златни, но големият победител тази година ще бъде Китай, което не е чак толкова трудно предвидимо с оглед на факта, че те са домакини на Олимпиадата.

Според изследването китайците ще вземат 89 медала, от които 44 ще са златни. Като цяло Китай отчита сериозен ръст и по петте показателя на изследването, така че няма нищо учудващо в това предвиждане.

Според Джонсън, въпреки това са възможни сериозни отклонения от посочените от него резултати с оглед на това, че броят на медалите в много голяма степен зависи от това, колко атлети изпраща дадена страна на Игрите.

Разбира се той не е единственият икономист, които се занимава с прогнози за тазгодишните Олимпийски игри.

Миналата седмица беше публикувано изследване на PricewaterhouseCoopers, според което Китай ще е формалният победител на Олимпиадата с 88 медала, следван от САЩ с 87 и Русия със 79.