Следващата седмица британската централна банка има да вземе трудно решение за лихвите. В лондонското Сити почти без изключение считат, че Bank of England ще се въздържи да реже лихви през октомври, научаваме от The Independent.

Почти всички инвеститори обаче очакват намаляване на лихвата през ноември. За това има редица причини, някои от които политически (търсещият предсрочни избори премиер министър Гордън Браун), други стратегически - през ноември излиза докладът за инфлацията, който ще покаже дали лихвено равнище от 5.75% е било достатъчно високо, за да задържи поскъпването на Острова и има ли пространство за намаляване на лихви с оглед избягване на рецесия.

Почти едновременно с британските топ банкери, Управителният съвет на ЕЦБ трябва също да взима решение за лихвите, но при далеч по-обезкуражителен фон.

Вчера европейските финансови центрове отново изпаднаха в тревожно състояние, като банките продължиха да се борят за кеш на пазарите за кредити на едро, засегнати също и от нуждата да се правят екстрени изчисления в последния ден на безумното трето тримесечие. Надеждите, че кредитната криза ще има бърз край, бяха погребани.

Независимо от опитите на ЕЦБ да инжектира милиарди евро в ликвидност, маркерите за лихвените нива в Еврозоната се покачиха на шест годишен връх, като офертите за тримесечни междубанкови кредити бяха фиксирани с лихва 4.79%. Това е почти 80 базови пункта (0.8%) над основната лихва на ЕЦБ, най-високо значение от 2001.

За разлика от това движение, британският еквивалент Либор е близо 55 базови пункта над основната лихва - обаче на 11 септември достигна връх от почти 120 базови пункта над официалната лихва.

Независимо от изказванията на ЕЦБ, че в четвъртък аварийното търсене на кеш от банките в Еврозоната е намаляло, предният ден по „наказателни лихви" бяха теглени кредити от почти 4 млрд. евро, което е връх от почти три години.

Имаше паника, че проблемите с Northern Rock се повтарят - миналата седмица удареният кредитор изглежда е теглил допълнителен заем в размер на 5 млрд. паунда и така за две седмици аварийните пари са общо 8 млрд. паунда. Редица по-малки германски банки паднаха жертва на вторичния ипотечен пазар в САЩ.

Междувременно според BNP Paribas водещият индекс за бизнес доверие в сектора на услугите на Еврозоната се е продънил, регистрирайки най-голям някога спад в рамките на един месец.

Към тревожното настроение на финансовите пазари се добавят мрачните предвиждания на неуморния Алън Грийнспан. Бившият ръководител на Фед е казал, че опасността от рецесия е очевидно нараснала и вече е 50:50 (преди месеци той залагаше на 1:3). Успокояващото е, че Грийнспан се е съгласил да бъде съветник на Гордън Браун в тези мътни моменти и през уикенда двамата ще се срещат.

Инвестиционното гуру ветеран Антъни Болтън предвижда, че лондонският фондов пазар може би е в първите фази на мечи пазар, който ще трае от шест до девет месеца.

Близо два милиона заема, или 17% от ипотечния пазар на Великобритания, подлежат на преразглеждане до края на 2008 заради по-високите лихви. Цените на имотите във Великобритания досега през годината са нараснали с 9.4%, като различните изследвания се обединяват в това, че пазарът показва постепенно охлаждане.