Избраният руски президент Дмитрий Медведев смята да реши жилищните проблеми на страната, отнемайки от редица федерални структури принадлежащите им поземлени участъци и раздавайки ги на обикновените граждани, съобщава "Время новостей".

Планира се всички неефективно използвани земи, сега в разпореждане на федералните министерства и ведомства, държавни предприятия и учреждения, да бъдат включени в програмата за осигуряване жилища на гражданите. В скоро време за това ще бъде създаден Федерален държавен фонд за съдействие на жилищното строителство.

Новият план предвижда не само да реши проблема с достъпността на жилищата, а и да промени психологията на руснака. Притежателят на собствен дом мисли по-различно, считаМедведев, отнася се по-различно към възпитанието на децата. Това е "най-важният признак за принадлежност към средната класа".

Така както нещата стоят сега, много хора живеещи в многоетажни блокове, са отживелица от политиката на уравновиловка, когато "всичко индивидуално целенасочено се отблъскваше".

Руските власти предвиждат да разгърнат ниско строителство, за което са нужни много свободни земи. За пример им служат Канада и САЩ, където на сходна географска ширина между 70 и 90% от населението живее в частни жилища. Русия ще действа със замах, като ще се строят наведнъж цели градчета с по хиляди къщи във всяко.

"Русия е страна с колосални поземлени ресурси. Във всеки регион пустеят огромни територии - населените точки заемат само 1.1% от територията на страната, малко повече от 10 милиона декара. Само да си помислим - живеем на един процент от нашата територия", заявява Медведев.

Според избрания президент, за развитие на масово индивидуално строителство са нужни три неща: поземлени ресурси, големи заводи за серийно производство на домове, производство на съвременни и евтини строителнимаетриали и комплексноинфраструктурно устройство на новите територии.

Първите претенденти за разкулачване са Министерството на отбраната, Министерството на селското стопанство и петте руски Академии на науките. Добър пример за уместността на плана на Дмитрий Медведев са пустеещите военни площадки в центъра на "западния" анклав Калининград, за които незабавно могат да се намерят поне няколко чуждестранни инвеститори.

Медведев е посочил, че според него главната спирачка пред жилищното строителство е малкият оборот на земята. "Властите от много равнища, също и изкуствено, сдържат отпускането на земи за строителство.Заради дефицита на оформени поземлени участъци и хиперинтензивния ръст на цените, цената за квадратен метър продължава да расте".

Изходът от тази ситуация според Медведев е сериозният резерв от земи, които са федерална собственост и се използват от ведомствата крайно неефективно.

Медведев настоява да бъдат спрени всички операции със земи от страна на държавните предприятия и учреждения. "Да търгуват със земи не е тяхната задача. Тази безобразна практика трябва да се прекрати".

До края на 2008 г. ще се прави инвентаризация на федералните земи, а от следващата ще започне реално изземване на земята. Помощникът на президентаШувалов е уточнил, че засега става дума за изземване само на федерални земи - ако местните власти сами решат да последват примера от центъра, ще им бъде оказано съдействие.

Малоетажните жилища, за които говори Медведев, са с площ от 70 до 150 кв. м, а себестойността им е около 20 хил.рубли за квадратен метър.

"Без да заменяме пазарните механизми и допълнително към това, което се строи сега, трябва да способстваме за строителството на половин до един милион такива жилища годишно", заявил е избраният президент.

Реализацията на тези амбициозни планове на властта най-вероятно ще срещне сериозна съпротива - коментира "Время новостей". В центъра на много градове има консервирани казарми, складове и гаражи на военните. Но ако те бъдат изнесени извън пределите на града, това ще е още една крачка към демократична система. "Държавата ни не е полицейска, за да се разполагат военните части в средата на града".